Syyskuinen tuulastus merellä
Lähdimme tuulastamaan syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Kova tuuli tyyntyi illasta ja päätimme katsoa, näkisimmekö kaloja matalassa mökkirantamme lahdessa Merenkurkun saaristossa. Kalastamme alueella paljon muilla kalastustavoilla, mutta matalan veden vuoksi juuri tämä lähin lahti on jäänyt useimmiten kokematta.
Kiinnitimme laudanpätkään kaksi valoa ja pidimme lautaa veneen keulassa, valot veden pintaa peilaten. Toinen meistä souti ja toinen keilasi vielä käsivalaisimella pohjaa. Pilkkopimeä ympäristö, peilityyni meri ja tähtitaivas yläpuolellamme livuimme lähes mystisessä tunnelmassa lahden rantoja.
Aiempi myrskytuuli oli saanut meriveden sameaksi ja osan kaloista huomasikin mutapohjasta vasta, kun ne yhdellä nopealla pyrstön liikkeellä poistuivat paikalta jättäen peräänsä vain vedessä leijuvan mutavanan. Kuitenkin vähääkään suuremmat kalat pystyi erottamaan pohjasta hyvin ja ensimmäiseksi saaliiksemme saimme särjen.
Useita pieniä haukia osui valokeilaamme, mutta halusimme löytää hieman suuremman hauen ja testata atraimen voimaa siihen. Lopulta sopivan kokoinen haukikin osui valokeilaamme. Annoimme veneen lipua erityisen hitaasti lähemmäs kalaa. Veden syvyys oli arviolta alle puoli metriä. Hyvin hitaasti vein atrainta veden alle. Nopea isku alaspäin ja jäin varmuuden vuoksi vielä painamaan atrainta pohjaa vasten. Hauki kesyyntyi nopeasti ja saimme sen nostettua veneeseen.
Ahvenet tuntuivat olevan joko erityisen arkoja tai vaan hämmästyttävän nopealiikkeisiä, joten havainnoista huolimatta ahvenia ei saatu tällä kertaa saaliiksi. Tuulastus vei kuitenkin jälleen mukanaan, joten nyt bongaillaan sääennusteesta tarpeeksi tyyniä iltoja päästäksemme kokemaan tämän mystisyyden uudestaan.
Pimenevät syysillat houkuttelevat tuulastamaan
Tuulastus on muinainen kalastusmenetelmä. Välineet ovat vuosisatojen aikana kehittyneet soihdusta led-valaisimeen ja keihäästä monipiikkiseen atraimeen, mutta primitiivinen ja vaistonvarainen ote tuulastuksessa on säilynyt. Tuulastus on jännittävä ja keskittymistä vaativa kalastusmuoto, joka vie helposti mennessään.
Tuulastamista voi harrastaa loppukesällä tai syksyllä, jolloin yöt ovat jo pimeitä. Tuulastuksessa kalastaja kartoittaa pimeässä veneestä valon avulla kaloja. Sopivan kalan löydyttyä atrain viedään rauhallisesti veden alle kalan yläpuolelle. Nopea isku pohjaa vasten ja atraimen piikeissä sätkii kala.
Tuulastusta harrastetaan tyynellä säällä ja matalassa vedessä, jolloin vesi aiheuttaa pienemmän vääristymän. Tuulastus tarjoaa mahdollisuuden valikoivaan kalastukseen ja hyvässä kalapaikassa pääsee seuraamaan satojen kalojen öistä elämää. Tavallisimpia saaliskaloja atraimella ovat hauki, ahven, lahna ja särki.
Tuulastamaan pääsee melko pienin investoinnein. Välineiksi tarvitaan vakaa vene, tehokas valonlähde ja atrain. Tuulastaa voi sekä yksin, että soutajan kanssa.
Team Rihlahunting
Lue lisää aiheesta
- Kalalajit
- Pyydyskalastus
- Aktiivikalastus
- Pauli sedän kalaretket
- Tuotevinkit
- Ruokaa omasta maasta - omin käsin