Itse kalastettu, itse kasvatettu - lähiruokaa parhaimmillaan
Kalan päätyminen ihmisten ruokapöytiin on vähentynyt vuosien saatossa. Etenkin kotimaisen kalan käyttö ravinnoksi on vähäistä, sillä suomalaisten syömästä kalasta yli 80% on ulkomailta tuotua. Kalaa suositellaan syötäväksi 2-3 kertaa viikossa - mutta ei mitä tahansa kalaa. Kotimainen villikala kannattaa valita ruokapöytään paitsi terveyden, myös ympäristön kannalta. Kotimaisen villikalan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin muilla eläinproteiineilla. Samaan aikaan, kun lihankulutusta tulisi vähentää, kotimaisen kalan kulutusta suositellaan lisättäväksi! Kalastuksella voidaan tehokkaasti poistaa vesistöjä rehevöittäviä ravinteita. Kalan monipuoliset terveysvaikutukset ovat laajasti tiedossa. Kalassa on runsaasti hyvää rasvaa, sekä ihmiselle tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita.
WWF:n julkaisemasta Kalaoppaasta näkee helposti ja nopeasti mitkä kalalajit, mistä ja miten kalastettuna, kestävät kulutusta. Kalakannat voivat meillä pääasiassa hyvin, joten oman ympäristöystävällisen ruuan hankkiminen on kaikilla mittareilla kannattavaa. Samalla pääsee itse rentoutumaan ja rauhoittumaan luonnon ääreen.
Itse kasvatetut vihannekset ja kasvikset tuovat hyvää mieltä, terveellistä ravintoa ja hyötyliikuntaa! Oman kasvimaan sato tuottaa paitsi iloa ja onnistumien tunnetta, myös herkullista lähiruokaa päivällispöytään. Itse kasvatettuja vihanneksia, marjoja ja yrttejä syödessä tietää tarkalleen mitä syö. Yleensä ne myös maistuvat paremmilta kuin tehotuotetut, kaupasta osteut lajitoverinsa. Värikäs valikoima oman puutarhan tuotteita houkuttelee lisäämään päivittäiseen ruokavalioon enemmän kasviksia. Samalla saa roppakaupalla vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja, mikä on hyväksi terveydelle ja vastustuskyvylle. Puutarhaa hoitaessa tulee saatua lähes huomaamatta monipuolista, terveyttä edistävää hyötyliikuntaa. Puutarhan hoidon ja kasvun ihmeen seuraamisen on tutkitusti todettu vaikuttavan positiivisesti myös mielialaan. Kokeile vaikka!
Täyteläinen haukikeitto & hauki confit karamellisoiduilla juureksilla
Ahti tarjosi meille tällä kertaa haukea, mutta reseptit voi toteuttaa millä tahansa kalalajilla. Voit käyttää tuoretta tai pakastettua kalaa. Kala kannattaa fileoida ruodottomaksi. Myös vihannekset voit muuttaa oman kasvimaan antimien mukaisiksi.
Täyteläinen haukikeitto kahdelle
Kalakeitto on perinteinen arkiruoka, joka on helppo valmistaa. Täyteläistä makua kalakeittoon saa lisäämällä siihen sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskijaa). Lupaan, että tämä on maukkain kalakeitto, jota olet maistanut. Ja keitto vain paranee jääkaapissa seuraavaksi päiväksi!
Tarvitset
2 sipulia
pari kourallista oman maan perunoita
2 porkkanaa
n. 300 g ruodottomia haukifileitä
n. 3 dl kalalientä (tai kalaliemikuutio ja vettä)
puoli pakettia sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskija)
2 dl kermaa
voita tai öljyä
suolaa ja mustapippuria
tuoretta tilliä
Pese perunat, paloittele porkkanat ja sipuli. Kuumenna voi tai öljy kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää kattilaan perunat ja porkkanat, kalaliemi (tai vesi ja kalaliemikuutio). Lisää joukkoon kerma ja paloiteltu sulatejuusto. Nestettä tulisi olla kattilassa niin, että kasvikset juuri peittyvät. Keitä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.
Leikkaa kalafile suupaloiksi, lisää kattilaan ja anna kiehua vielä parin minuutin ajan. Mausta keitto mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Hienonna tilli ja lisää se tuoreena keiton päälle.
Hauki confit, karamellisoidut juurekset ja juustokastike
Confit on vanha ranskalainen ruuanvalmistustapa, jossa ruoka valmistetaan rasvassa matalassa lämpötilassa usean tunnin ajan. Confit kypsennys sopii niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin. Valmistus on helppoa, mutta hiukan aikaavievää.
Vaikka confit perustuu öljyyn tai rasvaan upottamiseen, valmis ruoka ei ole rasvainen. Öljy ei matalassa lämpötilassa imeydy kalaan vaan kypsentää sen mehevän lohkeavaksi.
Tarvitset
n. 300 g haukifileitä
ruokaöljyä
kourallinen perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli
voita
1 rkl sokeria
2 dl kermaa
puolikas paketti sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskija)
1 kalaliemikuutio
suolaa ja mustapippuria
Laita uuni päälle 120 asteeseen. Lado kalafileet tiiviisti uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vuokaan öljyä niin, että kalafileet peittyvät kokonaan. Kypsennä uunissa 2--3 tunnin ajan riippuen kalanpalojen koosta.
Kuutioi juurekset pieniksi suupaloiksi. Kiehauta vettä kattilassa, lisää juurekset, mausta suolalla ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Kuumenna pannulla voita ja lisää mukaan esikeitetyt juurekset. Mausta pinta sokerilla ja mustapippurilla. Juurekset ovat valmiita, kun niiden pinta on kiiltävä.
Valmista juustokastike lisäämällä kattilaan kerma, paloiteltu sulatejuusto ja kalaliemikuutio. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Kokoa annos ja lisää kalan päälle tuoretta tilliä.