{image:text}

Syöttikala houkuttelee mateen katiskaan

Virtain Toisvesi lukeutuu yli 90 metrin maksimisyvyydellään Suomen syvimpien järvien joukkoon. Toisveden selällä näkee niin kesällä kuin talvella lähes joka päivä ammattikalastaja Pasi Luoman. Kesäisin hän liikkuu veneellä ja talvella moottorikelkalla. Pääosa Luoman saaliista nousee verkoilla ja verkkokaloista tärkein on kuha, jota Luoma pyytää kesällä avovedestä ja talvella jään alta. Toinen tärkeä saaliskala on järvien pieni hopeakylki, muikku. Sitä Luoma kalastaa verkoilla heinäkuusta jäiden tuloon, yleensä päivittäin. Saaliiksi tulee ympäri vuoden myös madetta ja haukea, sesonkiluontoisesti siikaa ja ahventa. Luoma pauloittaa verkkonsa itse ja hankkii kaikki pauloitustyöhön tarvittavat pauloitusvälineet Kivikankaalta. Mateenpyynnissä hän käyttää kalaverkkojen lisäksi katiskoita ja nekin on hankittu samasta paikasta.


”Ammattipyynnissä tarvitaan kalaisia ja kestäviä pyydyksiä. Siksi luotan Kivikankaan liinoihin, pauloihin ja myös valmiisiin pyydyksiin. Niissä laatu ei heittele. Kun pauloitan verkon Kivikankaan tarpeista, voin olla varma, että se kalastaa hyvin ja kestää pitkään.”
 


verkkokalastus talvella
talvikalastus jäällä mönkijällä

Vuodesta 2001 Virroilla ammattikalastajana toiminut Pasi Luoma pyytää talvella madetta Kivikankaan Ufo- ja Lokkakatiskoilla.

 

Yli 1000 madetta Ufo- ja Lokka-katiskoilla

Viime vuonna Pasi Luoma kokeili mateenpyyntiä Kivikankaan kokoon taittuvilla Ufo ja Lokka katiskoilla. Tulos oli erinomainen niin syksyllä avovedestä kuin talvella jään alta. ”Pidän tarkkaa saalispäiväkirjaa. Vedessä oli talven ajan 30 Ufoa ja 10 Lokkaa. Sain niillä yhteensä yli tuhat madetta, joten ei ole epäilystäkään, etteivätkö ne ole hyviä mateenpyydyksiä.” Kokoon taittuvien pyydysten suurena etuna on, että ne kulkevat niin veneessä kuin kelkan reessä pienessä tilassa. Keveys helpottaa kokemista ja käsittelyä. Ufo on erityisesti talvikalastuksessa mainio pyydys, koska se menee jään alle pienestä avannosta. Avantojen aukaisuun Luoma käyttää Laxströmin jääsahaa ja paksun jään aikaan moottorisahaa. ”Ufo ja Lokka antoivat hyvin madetta myös avoveden aikana. Kalastin niillä lisäksi ahventa kudulta ja siinäkin ne pelasivat mainiosti, vaikka Ufo on parhaimmillaan mateenpyynnissä. Lokka kalastaa yhtä hyvin kaikkea kalaa ympäri vuoden.” Katiskapyynti jään alta sujui niin lupaavasti, että Luoma kertoo lisäävänsä Ufojen ja Lokkien määrää ensi talveksi. ”Koska made pysyy katiskassa elävänä, kokemisväli joustaa tarvittaessa. Siitä on etua niin ammattipyytäjälle kuin kotitarvekalastajalle. Mutta tehokas pyynti muualta kuin kutupaikoilta edellyttää syöttikalan käyttöä katiskassa, ilman sitä saalis jää vähäisemmäksi”, Luoma tietää kokemuksesta.

Oletko koskaan palellut? Pilkkihaalari auttaa.

 

talvikalastusta katiskalla
lokka katiska talvella
madateen kalastus katiskalla
ufo katiska talvella
mateen kalastus talvella

 

Syöttikala houkuttelee mateen katiskaan – Pasi käyttää lahnaa ja sulkavaa

Ammattikalastaja Pasi Luoma pyytää Virtain Toisvedellä syksyllä ja talvella madetta kokoon taittuvilla Lokka ja Ufo katiskoilla. Viime talvena hän sai Ufoilla ja Lokilla kaikkiaan yli tuhat madetta. Erikoista pyynnissä oli, ettei hän pitänyt katiskoita lainkaan mateen kutupaikoilla, vaan selvästi ranta-alueita syvemmissä vesissä. Niksinä saaliin saamiseen oli syöttien käyttö. Avoveden aikana Luoman verkkoihin jää jatkuvasti sulkavia ja lahnoja, jotka hän ottaa talteen syöttikaloiksi. Luoma halkaisee sulkavat ja lahnat kahteen kappaleeseen ja pakastaa. Talvisin katiskoilla käydessään hän sujauttaa joka kokemisella katiskaan jäisen kalanpuolikkaan ja poistaa vanhan. Syöttikala sulaa vedessä ja levittää tuoreen kalan tuoksua, jonka made haistaa. Parhaiten syötti houkuttelee mateita muutamien päivien ajan siitä, kun se on sulanut jäästä.

”Sain mateita koko talven viimeisille jäille asti. Kutuaikana saalis väheni, mutta ei loppunut. Kaikki mateet eivät näytä menevän kutupaikoille yhtä aikaa ja kudun jälkeen ne levittäytyvän nopeasti entisille olinpaikoilleen.” Luoma kertoo pitäneensä vedessä koemielessä myös syötittömiä katiskoita, mutta niihin mateita meni heikommin. ”Käytän madekatiskoissa aina lahnan tai sulkavan puolikasta syöttinä. Se lisää selvästi saalista.”

 

talvikalastusta - made
made jäällä
 

Verestä saalis heti

Kun ammattikalastaja Pasi Luoman käsiin nousee verkkoa kokiessa saaliskala, hän kolkkaa sen välittömästi käden ulottuvilla olevalla ”papilla” ja ryhtyy vasta sen jälkeen irrottamaan kalaa liinasta. Irrotus käy sujuvammin, kun kala ei enää rimpuile. Tällä tavoin pyytäjän on myös helpompi ottaa kalan suuhun usein painuneet liinalangat pois heti irrotuksen alkajaisiksi, mikä helpottaa irrotuksen edistymistä. Kun Luoma on irrottanut kalat ja koko verkko on koettu, Luoma verestää jokaisen saaliskalan niiden hyvän laadun säilyttämiseksi. Verestämisen Luoma tekee turvallisesti kalasaksilla. Kalan säilyvyyden parantamiseksi on kidusten poistaminen suositeltavaa, sillä kiduksissa saattaa olla hyvinkin paljon pilaantumista nopeuttavia bakteereja. Kalan jäähdyttäminen lähelle 0 -astetta on tehokkain tapa huolehtia kalan tuoreudesta. Useamman tunnin kalareissulle kannattaa varata saalista varten mukaan vaikkapa kylmälaukku, johon on varattu jäitä tai muutama “kylmäkalle”.


Kalan verestäminen
Kalastus talvella