Siian onginta keväällä
Kevät on siian onginnan sesonkiaikaa, sillä jäiden lähdön jälkeen siiat siirtyvät rantavesiin ravinnon perässä. Tämä tapahtuu yleensä maaliskuussa tai huhtikuun alussa, ja paras aika saaliille on usein pari viikkoa jäiden sulamisen jälkeen. Keväällä siiat keskittyvät ruokailuun kerätäkseen energiaa talven jälkeen. Ne liikkuvat aktiivisesti matalissa vesissä, erityisesti hiekka- ja sorapohjilla, jotka tarjoavat niille luontaista ravintoa, kuten sukasmatoja.
Keväällä siian onginnassa kannattaa valita kalastuspaikaksi alue, jossa on hiekka- tai sorapohjaa. Syötteinä perinteiset onkimadot toimivat erinomaisesti, sillä ne muistuttavat siian luonnollista ravintoa. Pohjaonki on keväällä tehokkain kalastusväline. Siikaongeksi sopii kevyt heittovapa, siiman päähän kiinnitetään heittopaino, ja pääsiimaan tehdään muutama sivutapsi, joihin koukut kiinnitetään.
Syötityt koukut heitetään rannasta ulospäin niin pitkälle kuin saadaan. Painon laskeuduttua pohjaan kelataan ylimääräinen siima pois. Ongen voi jättää tuettuna pystyyn esimerkiksi kivien väliin rannalle. Syötit saavat vajota pohjaan, josta siika luontaisesti etsii ravintoa. Siian tärpin huomaa herkän vavan kärjen heilumisesta.
Kevään ensimmäiset sulan veden kalastuspäivät, lämmittävä aurinko ja rento kalastusmuoto takaavat onnistuneen reissun saaliin määrästä riippumatta!
Siian onginta syksyllä
Vaikka keväinen siian onginta on yleinen ja tunnettu kalastusmuoto, siikaa voi yhtä hyvin onkia myös syksyisin. Syksy on toinen merkittävä siian kalastussesonki. Kun vedet viilenevät loka–marraskuussa, siiat palaavat rantavesiin valmistautuessaan kutuun. Viileä vesi aktivoi siikoja, jotka liikkuvat ahkerasti ravinnon perässä. Syksyllä siiat tankkaavat energiaa syömällä pohjan vesieliöitä.
Syksyllä siika löytyy usein samoilta alueilta kuin keväällä, mutta ne voivat liikkua hieman syvemmällä vedessä. Syvänteiden reunat ja pohjan epätasaisuudet ovat hyviä kalastuspaikkoja. Syöttiä valitessa kannattaa käyttää onkimatoa, joka muistuttaa siian luonnollista ravintoa. Pujota mato koukkuun niin, että koukun kärki jää näkyviin, mikä helpottaa kalan tarttumista. Paras kalastusaika on usein auringonnousun ja -laskun aikaan, jolloin siiat ovat aktiivisimmillaan.
Siikavaappu ja talvikalastus
Myös vaapun käyttö siian kalastuksessa on mahdollista, vaikka perinteisesti siikaa kalastetaan juuri pohjaongella. Siialle käytetään pieniä vaappuja sekä kevyttä ja herkkää vapaa. Järviolosuhteissa uistelu voi olla pohjaonkimista tehokkaampi kalastustapa. Siikaa kannattaa uistella hitaalla vauhdilla ja rannan suuntaisesti oikeaa syvyyttä etsien. Vaappuun toki iskee herkästi myös muita kaloja, kuten ahvenia tai särkikaloja.
Talvella siian pilkkiminen tarjoaa hienon mahdollisuuden jatkaa siian kalastusta jäiden aikaan. Talvellakin siiat viihtyvät usein hiekka- ja sorapohjaisilla paikoilla. Myös syvänteiden reuna-alueet ovat hyviä paikkoja. Pienet mormuskat ja tasapainopilkit ovat tehokkaita vieheitä siian pilkinnässä. Kevyt pilkkivapa auttaa havaitsemaan siian varovaiset tärpit.