{image:text}

Sienisalaatti tateista - maukas ja helppo ohje

Tänä syksynä on tullut kerättyä ihan kivasti sieniä; karvarouskujen lisäksi herkkutatteja, punikkitatteja ja voitatteja on löytynyt ihan kiitettävä määrä. Varsinkin kaksi ensimmäistä ovat mielestäni herkkua, pidän siitä kun malto on kiinteä ja lihaisa. Suurin osa herkkutateista meni pakkaseen (herkkutatin voi pakastaa tuoreena, kunhan sen ensin viipaloi), sillä sienikastikkeet yms. alkavat tulla pian korvista ulos. Sienisalaattia tosin teki mieli, sitä en ole koskaan ennen tehnyt.

Yleensähän sienisalaatti tehdään suolasienistä, eli esim. rouskuista, jotka keitettynä säilötään lasipurkkiin karkean suolan kanssa. Mutta halusin koittaa tehdä salaatin tuoreista tateista. Viime talvena söin joulun aikaan monta rasiaa Lidlistä ostettua sienisalaattia, se oli jotenkin erilaista, ja tosi hyvää. Yritin tehdä oman version siitä, ja ohje on siis omasta päästä vedetty. Määrät ovat jokseenkin suuntaa antavia, sillä ainesosia lisäilin näppituntumalla. Mutta ai että tästä tuli hyvää! Niin hyvää, että piti ihan kirjoittaa ohje ylös ja jakaa se tänne teillekin. Salaatti on helppo tehdä, sillä sieniä ei tarvitse erikseen suolata. Maku on täyteläinen ja suutuntuma kiva, valkopippuri antaa hiukan mausteisen säväyksen joka mielestäni sopii tähän hyvin. Suosittelen koittamaan, jos tatteja löytyy! Omenatkin voi poimia omasta pihasta, kunhan lajike on rapsakka, ja saahan siinä hiukan happoakin olla. Nyt en mitannut kuinka paljon valmista tattisalaattia tästä tuli, mutta olisiko ollut noin litran verran (ehkä?).

Tässä ohje, toivottavasti pidätte!

- Linda

 

 

TATTISALAATTI

Ainekset:

n. 8 dl puhdistettuja, siivutettuja tatteja (esim. herkku- tai punikkitatteja)

1 pienehkö punasipuli

1 omena (esim. Granny Smith tai Royal Gala)

300 g créme fraiche

1 dl laadukasta majoneesia (itse käytän aina Hellmann'sia tai itse tehtyä majoneesia)

2 tl väkevää sinappia

3 tl hasselpähkinärouhetta

suolaa

mustapippuria

valkopippuria

 

Ohje:

Aloita pilkkomalla tatit silpuksi, ja paista sitten pilkotut tatit voissa. Jos käytät punikkitatteja, muista kypsentää tatit kunnolla (15-20 min), huonosti kypsennetyt voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Laita paistetut tatit lautaselle jäähtymään, ja ripottele päälle suolaa (itse laitoin aika reilusti).

Pilko omena ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Jätin omenaan kuoret, koska siitä saa enemmän suutuntumaa salaattiin.

Kaada jäähtyneet sienet kulhoon, ja lisää sipuli- ja omenakuutiot sekä hasselpähkinärouhe. Lisää vielä créme fraiche ja majoneesi. Kaikkea ei kannata laittaa sekaan kerralla, vaan sekoitella välillä ja lisätä oman maun mukaan niin, että tattisalaatista tulee sopivan löysää.

Kun haluttu koostumus on saavutettu, lisää sinappi ja mausta suolalla, mustapippurilla ja valkopippurilla oman maun mukaan. Käytin reilusti suolaa ja valkopippuria.

Laita jääkaappiin yön yli, jotta maut tasaantuvat.

Syö sellaisenaan, ruoan kanssa tai leivän päällä.



tattisalaatti
sienisalaatti tateista
sienisalaatti leivällä