• {image:text}

    Helppoja ohjeita kalan säilöntään

    Syksy on perinteisesti sadonkorjuun aikaa, jolloin on mahdollista säilöä satokauden herkkuja talven varalle. Kala on tunnetusti herkästi pilaantuva elintarvike, jonka säilyvyyttä voi kuitenkin pidentää erilaisilla säilöntätavoilla. Mikäli kalastat kalan itse, on jo kalan käsittelyssä suositeltavaa olla huolellinen.
     
    1. Tainnuta ja verestä kala mahdollisimman pian pyytämisen jälkeen. Tällä minimoidaan kalan kärsimykset, kala säilyy pidempään ja sen liha pysyy kiinteämpänä ja maukkaampana.

    2. Älä katkaise kylmäketjua. Mitä nopeammin kalan saa kylmään, sitä kauemmin se säilyy hyvänä. Parhaiten kala säilyy nolla-asteisessa ympäristössä.

    3. Kala kannattaa myös perata mahdollisimman pian pyynnin jälkeen. Huuhtelu perkauksen jälkeen lisää kalan säilyvyyttä.

    4. Valmiiksi käsiteltyjä kaloja ei kannata kosketella ylimääräistä, jotta käsistä ei siirry bakteereja kaloihin. Muista pitää huoli myös kalankäsittelyvälineiden ja -alustojen hygieniasta.

    5. Pidä lähtökohtana kalastukselle, että otat kalaa vain sen verran kuin tarvitset. Pyydyskalastuksessa esimerkiksi katiskat ja rysät mahdollistavat saaliin valikoimisen ja ylimääräisten kalojen vapauttamisen vahingoittumattomana.


    Kalan säilöntä on ollut tärkeä osa ihmisen ruokahuoltoa jo vuosisatojen ajan. Jo antiikin aikana käytettiin suolaa kalan säilönnässä. Suola poisti kosteuden kudoksista ja esti bakteerien kasvun, mikä piti kalan tuoreena pidempään. Myöhemmin Euroopassa suola oli kallista, ja sitä alettiin käyttämään säästeliäästi. Sen seurauksena savustaminen ja kuivaaminen yleistyivät. 1800-luvulla kehitettiin säilykkeet, mikä mullisti kalan säilönnän, sillä säilykekalaa voitiin säilyttää huoneenlämmössä pitkiä aikoja.

     

    Lue lisää
    Julkaistu 19.12.2023
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Ohjeita kalankäsittelyyn: säilytys, perkaus, suomustus ja fileointi

    1,5 miljoonaa suomalaista ei voi olla väärässä. Kalastus on yksi suomalaisten suosituimmista harrastuksista. Kalastus tuottaa iloa ja hyvää mieltä, vahvistaa luontoyhteyttä sekä tuo terveellistä ja ravitsevaa ruokaa kotikeittiöön. Kalastuksen aloittaminen on Suomessa -tuhansien järvien maassa- helppoa ja jokaisen oikeuksien ansiosta myös verrattain edullista.

    Sen sijaan kalan käsittely saatetaan mieltää vaikeaksi tai vaivalloiseksi tehtäväksi –täysin turhaan. Tässäkin tapauksessa jokainen on joskus aloittelija ja vain harjoitus tekee mestarin. Herkästi pilaantuvana elintarvikkeena kalan käsittelyyn ja kylmäketjuun kannattaa kiinnittää hieman huomiota.
     

    Lue lisää
    Julkaistu 15.12.2023
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Täyteläinen haukikeitto & hauki confit karamellisoiduilla juureksilla

    Samoista raaka-aineista voidaan valmistaa sekä nopeaa ja maistuvaa arkiruokaa, että hartaudella valmistettua fine dining -tyylistä herkutteluruokaa. Kotimainen villikala ja itse kasvatetut kasvikset tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet ruuanlaittoon. Reseptimme on toteutettu niin, että voit tehdä ne mistä tahansa kalasta ja voit varioida vihannesten lajeja oman kasvimaan antimien tai omien mieltymysten mukaisesti.

     
    Lue lisää
    Julkaistu 02.10.2023
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Viinirypäleiden kasvatus kasvihuoneessa

    Onko mitään parempaa, kuin herkullisten viinirypäleiden kerääminen omasta kasvihuoneesta? Onko tämä edes mahdollista Suomessa? No on! Lajikkeesta riippuen Suomessakin on mahdollista kasvattaa viinirypäleitä sekä ulkona, että kasvihuoneessa. Viiniköynnös on myös näyttävän näköinen. Kuvittele kasvihuone, jossa auringonsäteet siivilöityvät köynnöksen vehreän lehtikatteen läpi ja runsaat rypäletertut roikkuvat kymmenittäin odottamassa poimijaansa. Viiniköynnös sopii sekä hyötyviljelijän, että intohimoisen sisustajan kasvihuoneeseen.

     
    Lue lisää
    Julkaistu 02.05.2023
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Munakoison kasvatus – mitä siitä tarvitsee tietää?

    Oletko syönyt tai jopa kasvattanut munakoisoa? Kannattaisi, sillä tämä mainio perunan ja tomaatin sukulainen on oikea terveyspommi. Munakoiso tarvitsee paljon lämpöä, joten sopivia kasvatuspaikkoja ovat kasvihuone, lasitettu parveke tai suojaisa ja aurinkoinen terassi tai seinänvierusta.

     
    Lue lisää
    Julkaistu 03.04.2023
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Kurkun kasvatus – kaikki mitä tarvitsee tietää

    Kurkun kasvattaminen voi olla haastavaa, mutta kun on perusasiat hallussa, se onnistuu hienosti. Kurkku sopii moneen ruokaan ja onhan tuore, rouskuva kurkku myös kiva nesteyttäjä kuumana kesäpäivänä. Erilaisia kurkkulajikkeita löytyy iso määrä sekä avomaalla, että kasvihuoneessa kasvatettavaksi. Tuottaakseen hyvän sadon tulee huolehtia, että taimet saavat tarpeeksi lämpöä, vettä ja ravinteita.

     
    Lue lisää
    Julkaistu 30.03.2023
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Tomaatin kasvatus – mitä siitä tarvitsee tietää?

    Monet kasvihuoneharrastajat kasvattavat intohimoisesti tomaatteja. Eikä ihme! Itse kasvatettu tomaatti on maailman paras, siinä on makua ja tunnetta – onhan taimien kasvua seurattu siemenestä saakka, niitä on hoivattu ja ensimmäisistä raakileista iloittu. Tomaatin kasvatus vie helposti mennessään, sillä erilaisia tomaattilajikkeita on tuhansia, joten valinnan varaa on. Tomaatin viljely kasvihuoneessa on varsin helppoa, joten tomaatti sopii hyvin myös aloittelevalle harrastajalle.
     

     

    Lue lisää
    Julkaistu 24.03.2023
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Nokkos-haukimureke

    Kalasafka 2021 -kilpailun jaettu 3. sija. Kilpailun tavoitteena on inspiroida suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa enemmän kotimaista villikalaa, myös särkikaloja. Resepti: Kaija Nieminen

     
    Lue lisää
    Julkaistu 28.09.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Lahnapasta

    Kalasafka 2021 -kilpailun jaettu 3. sija. Kilpailun tavoitteena on inspiroida suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa enemmän kotimaista villikalaa, myös särkikaloja. Resepti: Simo Vartema

     
    Lue lisää
    Julkaistu 28.09.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Savulahnatacot

    Kalasafka 2021 -kilpailun jaettu 3. sija. Kilpailun tavoitteena on inspiroida suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa enemmän kotimaista villikalaa, myös särkikaloja. Resepti: Päivi Miettinen

     
    Lue lisää
    Julkaistu 28.09.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Laivurin kalaisat kerrosleivät

    Kalasafka 2021 -kilpailun jaettu 3. sija. Kilpailun tavoitteena on inspiroida suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa enemmän kotimaista villikalaa, myös särkikaloja. Resepti: Anne Kiuru

     
    Lue lisää
    Julkaistu 28.09.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Kala-kasvispannu

    Kalasafka 2021 -kilpailun jaettu 3. sija. Kilpailun tavoitteena on inspiroida suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa enemmän kotimaista villikalaa, myös särkikaloja. Resepti: Anne Kiuru

     
    Lue lisää
    Julkaistu 27.09.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Uunissa oliiviöljyssä kypsytetyt kalat

    Kalasafka 2021 -kilpailun jaettu 3. sija. Kilpailun tavoitteena on inspiroida suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa enemmän kotimaista villikalaa, myös särkikaloja. Resepti: Anne Kiuru


    Tässä oiva tapa saada pikkukalat käyttöön ja saada kypsää kalaa jatkokäyttöön. Tämä on minulle ns. nyrkkisääntö. Pikkukalaa on tarjolla vaihtelevasti, joten reseptiä aina mukaillen toimitaan. Käytän tällä tavalla kypsennettyjä pieniä ahvenia ja särkiä ruoanlaittoon. Alkuperäisidean olen löytänyt Kangasalan Sanomista 17.6.2015, Heikki Ahopelto. Olen muokannut reseptin ”omaan malliin”.

     
    Lue lisää
    Julkaistu 27.09.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Silakka-kasvis-aurajuustovuoka

    Kalasafka 2021 -kilpailun jaettu 3. sija. Kilpailun tavoitteena on inspiroida suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa enemmän kotimaista villikalaa, myös särkikaloja. Resepti: Elvi Tuoriniemi
     
    Lue lisää
    Julkaistu 27.09.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Graavikuha tai graavihauki

    Kalasafka 2021 -kilpailun 2. sija. Kilpailun tavoitteena on inspiroida suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa enemmän kotimaista villikalaa, myös särkikaloja. Resepti: Hannu Tukia

     
    Lue lisää
    Julkaistu 27.09.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Kesäinen kalatahna

    Kalasafka 2021 -kilpailun 1. sija. Kilpailun tavoitteena on inspiroida suomalaisia käyttämään ruoanlaitossa enemmän kotimaista villikalaa, myös särkikaloja. Resepti: Anne Kiuru

     
    Lue lisää
    Julkaistu 27.09.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Kalasafka 2021 - kalaruokien reseptikilpailu

    Oletko kotikeittiössäsi piileskelevä kala-aterioiden mestariloihtija, tai ehkä sinulla on takataskussa hyväksi todettu kalaruoka arkeen? Vai oletko sittenkin luonnossa viihtyvä nautiskelija, joka paistaa saaliinsa nuotiolla? Olit minkälainen kalakokki tahansa, voit osallistua Kalasafka – reseptikilpailuumme.

    Lue lisää
    Julkaistu 21.05.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Särkikalojen syönti on järkevää

    Karppikalojen lahkoon kuuluvia särkikaloja on meillä Suomessa 19 lajia. Näistä tavallisimmat ovat esimerkiksi särki, lahna, säyne, ruutana ja suutari. Paikallisia eroja lajien esiintyvyydessä toki on ja esim. turpaa, miekkasärkeä ja pikkuista allikkosalakkaa tapaa vain tietyissä vesistöissä. Särjet ovat kaikista kalaheimoista runsaslajisin ja se hyötyy vesien rehevöitymisestä. Suurin osa särkikaloista ovat sopeutuneet sameisiin, vähähappisiin vesiin, joissa on paljon kasvillisuutta.


     
    Lue lisää
    Julkaistu 30.04.2021
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Sorsanrintaa kantarellimuhennoksella, lisänä paahdettu peruna ja bataatti

    Heinäsorsa on erittäin monipuolinen riista, joka taipuu moneksi. Tässä ohjeessa käytän heinäsorsan rintaa käytännössä naudan sisäfileen tapaan. Kantarellit ja puolukat tekevät annoksesta syksyisen maukkaan. Tämä ruoka sopii yhtä hyvin niin arkeen kuin juhlaankin!

    - Ville

     

    Lue lisää
    Julkaistu 28.09.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Tomaattinen härkäpapukeitto

    Nyt alkaa olla härkäpavun satoaika, ja jos kasvihuoneesta löytyy vielä tomaattiakin, kannattaa kokeilla tätä herkullista keitto-ohjetta! Tämä resepti tuli joskus vastaan somessa. Kirjoitin sen silloin lapulle, enkä nyt valitettavasti muista kenen tekemä ohje tämä oli. Muokkasin sitä hiukan ja ai että, tästä tuli hyvää. Keitosta tulee vegaaninen, kun käyttää kasvipohjaista voita ja kermaa (jokseenkin itsestään selvää, mutta anyway). Minä tein tätä keittoa ensimmäisen kerran keväällä, joten käytin viime vuoden pakastettua satoa. Tiesitkö, että kirsikkatomaatit voi pakastaa kokonaisena ja käyttää sitten lämpimiin ruokiin? Joten jos tomaattisoseenkeittämiskiintiösi on täysi, säilö tomaatit tuoreena pakastamalla.

    Lue lisää
    Julkaistu 04.09.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Itsetehdyt maissitortillat kaalisalaatti- ja kalanugettitäytteellä

    Olen suuri tacojen ystävä ja aikaisemmin ostinkin tortillat aina valmiina kaupasta. Myöhemmin hieman mietittyäni ajattelin, että yleensä kaikki maistuu paremmalta kun tekee itse, miksipä siis en tekisi tortillapohjat myös itse. Tuoreena ne maistuvakin ihan eriltä, kuin kaupan hylyllä viruneet. Tortillapohjien tekeminen on loppujenlopuksi melko simppeli prosessi ja on todellakin pienen vaivan arvoista. Useimmat kaupassa myytävät tortillat on valmistettu vehnästä ja ne ovat yleensä melko mauttomia. Maissi tekee tortillapohjista ruokaisia ja maukkaampia. Leivitetty kala on perinteinen meksikolainen tacon täyte, se on myös erittäin makoisa ja kiva vaihtoehto hieman jo tylsille ja aina saman makuisille jauhelihatortilloille.

    Tässä hieman ohjetta kuinka tehdä kotona herkullisia autenttisia maissitortilloita.

    - Ville

    Ps. Tortillat kannattaa käyttää tuoreena, jotta ne pysyvät pehmeinä.

     
    Lue lisää
    Julkaistu 25.08.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Rapeat kalanugetit ja dippi – täydelliset naposteluun

    Välillä jos tekee mieli oikein herkutella, on tämä kyseinen ohje aivan täydellinen. Tämä ohje on varmasti koko perheen mieleen, vauvasta vaariin. Kalanugetit sopivat mainiosti käytännössä minkä tahansa lisukkeen kanssa, näillä voi vaikka täyttää tortillat, niistä voi tehdä hampparin, dipata mausteiseen majoneesiin ja maistuvat aivan varmasti myös ihan sellaisenaan. Parasta ohjeessa on se, että tähän sopii käytännössä mikä tahansa kala.

    - Ville

     

    Lue lisää
    Julkaistu 25.08.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Marinoitu punasipuli – täydellinen lisuke lähes kaikkeen

    Marinoitu punasipuli sopii mainiosti kalaruokien kanssa ja tortillan täytteeksi. Voit myös lisätä sitä pitsan päälle tai burgerin väliin, käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Täytyy myöntää, että olen tässä vuoden aikana tehnyt näitä useamman kilon verran ja eipä ole tarvinnut pois heittää. Olen kokeillut lisäillä purkkeihin joukkoon chiliä, valkosipulia, laakerinlehtiä, habaneroja ja olen huomannut, että lisäsipä sinne lähes mitä tahansa niin lopputulos on se, että purkki on syöty muutamassa päivässä. Tämä on myös aika kiva lahja viedä esim. illanistujaisiin!

    - Ville

     

    Lue lisää
    Julkaistu 25.08.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Paistettu kissakala vihersalaatilla ja paahdetulla hapanjuurileivällä

    Tässä herkullinen ohje vähän kevyempään ateriointiin. Itse Norjassa pyydetty (lue reissusta täältä), paistettu kissakala nautitaan pannulla paistetun hapanjuurileivän ja pinaattisen vihersalaatin kera. Vaikka tässä ohjeessa on käytetty kissakalaa, sopii tähän mikä tahansa vaalealihainen kala, kuten esimerkiksi kuha, ahven hauki tai siika. Hyvää ja terveellistä, täydellinen kevyt lounas tai iltapala ruoasta nautiskelijalle.

    - Ville

     

    Lue lisää
    Julkaistu 25.08.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Paistettu ahven ja kantarelliravioli

    Suomessa liian usein unohdetaan, että kalan kanssa voi tarjoilla muutakin kuin perunaa, joten tässäpä mainio kalaresepti kantarelliraviolilla! Suomalaiset kantarellit sopivat loistavasti yhteen kalan kanssa, ja itse suurena pastan ystävänä halusin kokeilla miten kantarelliravioli toimisi kotimaisen itse pyydetyn ahvenen kanssa. Voin todeta, että tämä ohje yllättää positiivisesti suurimmatkin perunan ystävät! Ahvenen hienostunut maku sopii loistavasti yhteen miedosti täytetyn raviolin kanssa ja lime antaa mukavan hapokkuuden ja toimii samalla “kastikkeena”.

    - Ville

     

    Lue lisää
    Julkaistu 25.08.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Savulohileipä guacamolella – helppo ohje itse tehtyyn guacamoleen

    Jäikö savukalaa yli?
    Tee vaikkapa iltapalaksi maistuvat savulohileivät! Nämä herkkuleivät kruunataan itse tehdyllä guacamolella, josta ei makua puutu. Oma ehdoton suosikki välipalaksi tai vaikkapa sunnuntaibrunssille. Tähän ohjeeseen voi käyttää mitä tahansa savukalaa. Juustoksi suosittelen jotakin suhteellisen miedon makuista juustoa, joka ei peitä guacamolen tai savukalan mahtavaa makua. Guacamolen tulisuuden voi täysin päättää itse laittamalla joko enemmän tai vähemmän chiliä.

    - Ville

     

    Lue lisää
    Julkaistu 24.08.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Kylmäsavulohi röstipizza – herkullinen pitsapohja perunasta

    Pitsapohjan voi tehdä monella eri tapaa, mutta oletko koskaan koittanut tehdä sitä perunasta? Kyseessä on siis röstipohja, jonka päälle tulee ranskankermaa, kylmäsavulohta ja muita herkkuja. Tämän alkuperäinen ohje löytyy Perinneruokaa Prkl -blogista. Kotona tulee itse usein tehtyä pizzaa ja perinteisesti väsäänkin pizzan Tipo 00 jauhoista, jotka ovat normaaleja vehnäjauhoja hienompia ja antaa pizzataikinalle paremman sitkon. Pizzapohjalle löytyy useita erilaisia ohjeita, mutta tämä on ehkä yksi niistä erikoisimmista mitä olen ikinä itse kokeillut. Törmäsin kyseiseen ohjeeseen Instagramissa ja olin heti myyty idealle valmistaa pizzapohja röstiperuna tyylillä. Ohje on todella simppeli ja sanoisin, että täytteetkin on helppo korvata lähes millä tahansa, tässä kuitenkin halusin imitoida täysin löytämääni ohjetta. Röstipizza on todella ruokaisa ja sopii erinomaisesti naposteltavaksi juhliin tai arkeen.

    - Ville

     

    Lue lisää
    Julkaistu 24.08.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Black garlic majoneesi – tee itse majoneesia ja mustaa valkosipulia

    Tuliko kasvimaalta suuri sato valkosipuleita? Tee black garlicia!

    Ai siis mikä ihmeen black garlic? Black garlic, eli musta valkosipuli valmistetaan hyvin pitkälti fermentoimalla. Eli valkosipulia kypsennetään miedolla lämmöllä, jolloin se karamellisoituu ja muuttuu mustaksi. Tämä käsittely muuttaa valkosipulin makua ja poistaa siitä kitkeryyden. Mustassa valkosipulissa yhdistyy kirpeys, makeus ja umami. Maku on hyvin aromikas. Myös koostumus muuttuu ja se on helppo painella tahnaksi pienellä lusikalla. Niille, jotka eivät tykkää valkosipulin tuomista hajuhaitoista, musta valkosipuli on erinomainen valinta, sillä käymisprosessi poistaa myös valkosipulille ominaisen hajun.

    Lue lisää
    Julkaistu 24.08.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Kalanugetit ahvenesta – Helppo ja nopea ohje!

    Kananugetit ovat menneen talven lumia, nämä herkulliset kalanugetit valmistuvat helposti hetkessä ja maistuvat herkulliselta! Näissä nugeteissa on käytetty tuoretta ahventa ja dippinä on aromikas black garlic majoneesi. Mikä tahansa dippi käy, valitse vain suosikkisi!

    Lisukkeet voit valita vaikka omasta puutarhastasi. Tähän annokseen tuli perunaa ja kurkkusalaattia.
    Lue lisää
    Julkaistu 24.08.2020
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Kesärullat graavilohella ja maapähkinävoidipillä

    Kesärulla on mainio syötävä, sillä se on täysin muokattavissa omien mieltymysten mukaan. Täytteenä voi käyttää esim. riisiä, riisinuudeleita, quinoaa, kalaa, katkaravunpyrstöjä, tofua, lihaa, broileria, soijasuikaleita tai kanamunaa. Näiden lisäksi lähes kaikki lehtivihannekset, vihannekset, hedelmät ja jopa osa marjoista sopivat rulliin. Kesärulla on raikas ja kevyt ruoka helteisenä päivänä ja helppo ottaa mukaan vaikka piknikille. Ystävien kesken ilta myös vierähtää mukavasti rullia tehden ja maailmaa parannellen. Lapsillekin maistuu, varsinkin kun saavat itse valita omat täytteet.

    Lue lisää
    Julkaistu 24.06.2019
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Sienisalaatti tateista - maukas ja helppo ohje

    Tänä syksynä on tullut kerättyä ihan kivasti sieniä; karvarouskujen lisäksi herkkutatteja, punikkitatteja ja voitatteja on löytynyt ihan kiitettävä määrä. Varsinkin kaksi ensimmäistä ovat mielestäni herkkua, pidän siitä kun malto on kiinteä ja lihaisa. Suurin osa herkkutateista meni pakkaseen (herkkutatin voi pakastaa tuoreena, kunhan sen ensin viipaloi), sillä sienikastikkeet yms. alkavat tulla pian korvista ulos. Sienisalaattia tosin teki mieli, sitä en ole koskaan ennen tehnyt.

    Lue lisää
    Julkaistu 20.09.2018
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Nokkosten ryöppäys ja maistuvat nokkosletut

    Nokkosletut ovat herkullisia eikä nokkosten kerääminenkään ole hankalaa. Tätä terveellistä ja ravitsevaa villiyrttiähän kasvaa suomalaisten pihojen joka nurkassa, joten sitä kannattaa todellakin hyödyntää ruoanlaitossa. Tässä ohje nokkosten käsittelyyn ja ryöppäämiseen, sekä aivan ihana nokkoslettuohje.

    Lue lisää
    Julkaistu 18.06.2017
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Rouheiset porkkanasämpylät

    Nostin viikonloppuna porkkanat maasta, ja halusin käyttää osan leivontaan. Porkkanakakkua vai sämpylöitä? Mies äänesti sämpylöitä (yllätys yllätys), ja niin otin puhelimen kouraan ja rupesin selaamaan Googlesta hyvää porkkanasämpyläohjetta. En löytänyt ihan mieleistä, joten sovelsin. Mielestäni kotitekoiset sämpylät ovat parhaita rouheisina, joten minulla on tapana sekoitella eri jauhoja, ja lisäillä siemeniä antamaan suutuntumaa ja makua. Meillä on kotona jauhokopissa semmoinen "terveyskori", joka pursuaa erilaisia pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä. Aina kun leivon tai teen smoothieta tai muuta, otan korin esille ja lisäilen sieltä sopivia aineksia joukkoon.

     

    Lue lisää
    Julkaistu 03.10.2016
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Ai siis mikä Lingongott?

    Olisinko ollut ekalla luokalla, niin opettajamme oli järjestänyt niin, että luokkamme sai olla koulun keittiössä kokkailemassa. Tämä on muodostunut rakkaaksi muistoksi, koska olihan se nyt niin siistiä silloin seitsemänvuotiaana saada tehdä jotain semmoista! No, ei me ehkä varsinaisesti kokkailtu mitään haastavaa tai erikoista, mutta silti. Teimme Lingongottia, eli suomeksi Puolukkahyvää, ja se on mielestäni edelleen parasta mitä puolukasta voi tehdä!

    Lue lisää
    Julkaistu 20.09.2016
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin
  • {image:text}

    Mäti on arvokas herkku

    Kalojen mäti on parhaimmillaan muutamia viikkoja ennen kutuhetkeä. Hedelmöittymisvalmis mäti imee itseensä vettä ja se kannattaakin käyttää heti tuoreeltaan.

     

    Lue lisää
    Julkaistu 13.09.2016
    Ruokaa omasta maasta, omin käsin