Helppoja ohjeita kalan säilöntään
-
Tainnuta ja verestä kala mahdollisimman pian pyytämisen jälkeen. Tällä minimoidaan kalan kärsimykset, kala säilyy pidempään ja sen liha pysyy kiinteämpänä ja maukkaampana.
-
Älä katkaise kylmäketjua. Mitä nopeammin kalan saa kylmään, sitä kauemmin se säilyy hyvänä. Parhaiten kala säilyy nolla-asteisessa ympäristössä.
-
Kala kannattaa myös perata mahdollisimman pian pyynnin jälkeen. Huuhtelu perkauksen jälkeen lisää kalan säilyvyyttä.
-
Valmiiksi käsiteltyjä kaloja ei kannata kosketella ylimääräistä, jotta käsistä ei siirry bakteereja kaloihin. Muista pitää huoli myös kalankäsittelyvälineiden ja -alustojen hygieniasta.
-
Pidä lähtökohtana kalastukselle, että otat kalaa vain sen verran kuin tarvitset. Pyydyskalastuksessa esimerkiksi katiskat ja rysät mahdollistavat saaliin valikoimisen ja ylimääräisten kalojen vapauttamisen vahingoittumattomana.
Kalan säilöntä on ollut tärkeä osa ihmisen ruokahuoltoa jo vuosisatojen ajan. Jo antiikin aikana käytettiin suolaa kalan säilönnässä. Suola poisti kosteuden kudoksista ja esti bakteerien kasvun, mikä piti kalan tuoreena pidempään. Myöhemmin Euroopassa suola oli kallista, ja sitä alettiin käyttämään säästeliäästi. Sen seurauksena savustaminen ja kuivaaminen yleistyivät. 1800-luvulla kehitettiin säilykkeet, mikä mullisti kalan säilönnän, sillä säilykekalaa voitiin säilyttää huoneenlämmössä pitkiä aikoja.