Joka tapauksessa, näissä sämpylöissä haluaisin korostaa kahta asiaa; eli oman maan kauniita ja herkullisia porkkanoita, sekä hunajaa, jonka sain hyvältä ystävältäni. Ystäväni on siis pitänyt yhdessä miehensä kanssa ensimmäistä kesää mehiläistarhaa, ja tämä on heidän hunajaansa. Aivan mielettömän hyvää ja silkkisen pehmeää! Ja tuoretta. Aivan eri planeetalta kuin kaupasta ostamani hunajat. Ensimmäinen purkki syötiin viikossa. Onneksi on vielä toinen!
Mieheni kävi vähän tutustumassa mehiläistarhaukseen kun olimme kyläilemässä, ja nappasi samalla muutaman kuvan. Tiesitkö muuten, että hunajan makuun vaikuttaa se, mistä kukkasista mehiläiset mettä keräävät? Itse en tiennyt tätä, mutta kyllähän se oikeastaan aika itsestään selvältä kuulostaa.
Ohje on helppo ja aineksia pystyy vaihtamaan omien mieltymysten mukaan. Jos haluaa sileämmän taikinan, vähemmillä aineksilla, voi jättää kaikki siemenet ja kaurahiutaleet pois, ja käyttää jauhoina pelkästään 11 - 13 dl hiivaleipäjauhoja.
Rouheiset Porkkanasämpylät
Ainekset:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl hunajaa
3 1/2 dl porkkanaraastetta
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl pellavasiemenrouhetta
2 rkl auringonkukansiemeniä
5 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
Päälle:
1 kananmuna voiteluun
Seesaminsiemeniä
Kaurahiutaleita
Sormisuolaa
Ohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna hiiva maitoon. Lisää loput ainekset, jauhoja lukuun ottamatta. Sekoita puulastalla. Lisää jauhot muutamassa osassa, sekoita välissä. Kun et enää pysty puulastalla sekoittamaan, vaivaa käsin.
Anna taikinan kohota liinan alla 30 min.
Ohjeesta tulee noin 22 - 26 sämpylää, koosta riippuen. Noin kolme pellillistä siis. Eli peitä kolme peltiä leivinpaperilla, ja pyörittele taikinasta palloja. Käytä apuna jauhoja, muuten taikina jää käsiin kiinni. Peitä taas liinalla, ja anna kohota vielä 20 min.
Voitele sämpylät varovasti kananmunalla, ja ripottele päälle seesaminsiemeniä tai kaurahiutaleita, sekä sormisuolaa.
Paista uunissa 225 asteessa (yksi pellillinen kerrallaan), tai kiertoilmauunissa noin 200 asteessa (kaikki kolme peltiä kerralla). Paistoaika noin 10 minuuttia.
Tarjoa lämpimänä esim. voin, juuston ja kotitekoisen omenahillon kanssa. Seuraksi kylmää maitoa tai kuuma teetä. Tosin nämä olivat hyviä ihan pelkilteen, ja vielä seuraavanakin päivänä ihan uunituoreen tuntuisia.
Vaikka sämpylät olivatkin tosi hyviä (vaikka itse sanonkin), niissä ei maistunut tuo porkkana ja hunaja niin vahvasti kuin olisin halunnut. Ensi kerralla koitan korvata 1 dl maidosta porkkanamehulla, ja lisätä vielä hunajan määrää. Voisihan tuota porkkanaraastettakin laittaa enemmän. Hmm... Kokeilemalla oppii! Muuten, oli hauskan näköistä kun leikkaa nuo sämpylät kahtia, ja raaste näkyy liiloina, oransseina ja keltaisina väripilkkuina siellä sun täällä.
- Linda