Asumme Pirkanmaalla ja ajatus omasta kasvihuoneessa heräsi noin kymmenisen vuotta sitten kun muutimme kaupungista rintamamiestaloalueelle lähikuntaan. Kaupungissa olin kasvattanut lähinnä chiliä aurinkoisella ikkunalla, mutta kasvihuoneesta minulla ei ollut mitään kokemusta, lapsuutenikin elin kerrostalossa. Aluksi omakotitaloon muuton jälkeen tyydyin kasvattamaan ruokaa kasvulavoissa takapihalla, mutta monen kylmän kesän ja epäonnistuneen tomaattisadon jälkeen homma alkoi turhauttamaan ja olin valmis kasvihuoneelle.
Tiesin hyvin tarkkaan minkä näköisen ja kokoisen kasvihuoneen halusin ja ulkonäkö näyttelikin pääosaa kasvihuonetta valitessa. Halusin rakentaa kasvihuoneeni perustalle joka oli muurattu Pispalasta puretun talon tiilistä. Näin muutaman kasvihuonevuoden jälkeen tekisin valintani toisilla perusteilla, ostaisin ehkä hieman isomman jossa olisi myös tilaa liikkumiselle enemmän.
Kevät alkaa meillä siis jo talvipäivän seisauksen jälkeen joulukuussa, jolloin alkaa viime kauden arviointi ja seuraavan suunnittelu. Siemenluetteloiden tipahtaessa postiluukusta minulla on jo aika tarkkaan tiedossa mitä haluan kasvattaa, vaikka siinä vaiheessa aina homma lähtee lapasesta ja yliarvioin reippaasti oman kasvimaani ja -huoneeni koon sekä omat ajalliset resurssini. Kasvatan siemenistä kaiken mahdollisen, tomaateista pelargonioihin. Rintamamiestalon valoisalla kuistilla on onneksi tilaa kasvattaa.
Kevät on lempivuodenaikani. Rakastan seurata luonnon heräämistä, nautin auringon ensimmäisistä lämpimistä säteistä. Kaivan haravan esille ja haravoin lumen alta paljastuneita nurmikkoalueita ja joka vuosi raahaan pihakalusteet liian aikaisin ulos, kevätlumi peittää ne alleen vuosittain.
Kasvihuonekausi alkaa toukokuussa, jolloin raahaan hontelot tomaatin ja kurkun taimet kuistilta kasvihuoneeseen. Kurkkujen ja tomaattien juurella kasvatan yrttejä, paprikaa ja chiliä, kasvihuoneen lattialla kasvaa salaatteja ja versoja.
Kasvihuoneen satoa korjaavat pääasiassa 7- ja 9-vuotiaat poikamme. He päivittäin käyvät napsimassa suuhunsa kypsyneet tomaatit ja kantavat kurkut sisälle syötäviksi. Kasvihuone tuottaa meille valtavasti iloa, lapset pääsevät seuraamaan kasvien kasvamisen ihmettä ja oppivat kuinka paljon työtä ruoan kasvattaminen vaatii ja sen kautta oppivat arvostamaan puhdasta kotimaista ruokaa. Ja mikään ei maistu niin hyvälle kuin itse kasvatettu ruoka.
Nyt odotan taas siemenluetteloiden postilaatikkoon kolahtamista. Vuoden paras aika on kohta täällä.
- Pia
Lue lisää aiheesta
- Kasvihuoneista
- Kasvihuoneunelmia Kackurissa
- Kasvihuone saaressa
- Ruokaa omasta maasta, omin käsin
- Prinsessana ryytimaalla
Pomintoja
- Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa
- Parhaat kasvihuoneet
- Kasvihuoneen perustukset
- Kasvihuoneen rakentaminen ja asennus - 12 vinkkiä