Nokkosten keruussa on muistettava, ettei niitä kerää paikoista joissa on pöpöjä, esim. kompostin päältä tai huussin ympäriltä.
Kerää nuoria, noin 25 cm korkeita nokkosia. Älä kerää pelkkiä lehtiä, vaan hyödynnä myös varsi. Tämä myös nopeuttaa keräämistä huomattavasti.
Tämmöisestä määrästä nokkosia tulee noin kilon verran valmista hienonnettua nokkosmössöä.
Laita isoon astiaan vettä ja vähän suolaa. Liota nokkosia jonkin aikaa suolavedessä, kunnes ötökät nuosevat pintaan ja vajoavat astian pohjalle.
Nokkosia on helppo käsitellä pihdeillä.
Pintaan paenneet toukat...
... ja muut ylimääräsiet proteiinit poistettu lusikan avulla.
Kun nokkoset on puhdistettu alkaa ryöppääminen. Keitä osissa muutama minuutti, ja nosta valmiiksi ryöpätyt nokkoset johonkin astiaan. Tämä vaihe on aika pahan hajuinen...
Noin, varret muuttuvat vaalean vihreiksi ja lehdet tummanvihreiksi kun ne keitetään.
Sitten vaan kaikki nokkoset monitoimikoneeseen ja antaa terän tehdä tehtävänsä. Nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin, ja sen voi punnita esim. 150 g pusseihin ja pakastaa.
MAISTUVAT NOKKOSLETUT
Ainekset:
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
3 tl seesaminsiemeniä (kuorittuja)
1 tl pellavaruohetta
5 dl maitoa
2 kananmunaa
1 rkl rypsiöljyä
150 g nokkosta (ryöpättynä ja hienonnettuna)
Sulata nokkosmössö jos se on pakastettua.
Sekoita kaikki ainekset, lukuun ottamatta nokkosia, keskenään. Lisää lopuksi nokkosmössö.
Anna taikinan turvota hetken aikaa.
Paista ohuet letut pannulla voi-öljy seoksessa, niin saat lettuihin rapeat pitsireunat.
Nauti nokkosletut heti esim. puolukkahyytelön ja kylmän maidon kanssa. Herkkua!
- Linda