Munakoiso ja terveys
Munakoiso sisältää runsaasti keholle hyödyllisiä aineksia ja säännöllisesti syötynä se edistää terveyttä. Munakoiso sisältää kuitua, C- ja B-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, mangaania, foolihappoa, kuparia, sekä paljon rautaa. Lisäksi sen sisältämä fenolihappo, E-vitamiini ja antosyaani antavat keholle suojaa taudeilta. Munakoison säännöllinen nauttiminen suojaa sydäntaudeilta, torjuu korkeaa kolesterolia, parantaa muistia, poistaa kehoon kertyneitä kuona-aineita ja auttaa maksaa pysymään terveenä.
Munakoison käyttö
Munakoiso on kypsennettävä ennen syömistä. Myös kuoret kannattaa syödä, sillä ne sisältävät suurimman osan ravinteista. Kypsän munakoison tunnistaminen voi olla haastavaa. Painamalla munakoisoa kevyesti, voi tarkistaa kypsyyden. Jos kuoreen ei jää painaumaa sormesta, hedelmä on kypsä. Kuoren pinnan tulee olla kiiltävä. Himmeäksi muuttunut pinta tarkoittaa, että munakoiso on ylikypsä. Korjaa siis satoa sitä mukaa, kun hedelmät kypsyvät ja käytä ne parin päivän sisällä. Säilytä munakoisoja huoneenlämmössä.
Munakoisosta voi tehdä erilaisia paistoksia ja muhennoksia, joista suosituimmat ovat moussaka ja ratatouille. Munakoisosiivut ovat hyviä myös paistettuna tai grillattuna ja niiden sisään voi myös pyöräyttää erilaisia täytteitä tai paistaa taitettuna vartaissa. Tahnojen ystävälle maistuu ihan varmasti suussa sulava baba ganoush, johon tulee munakoison lisäksi valkosipulia, sitruunamehua, tahinia, oliiviöljyä ja mausteita. Tämä maukas munakoisotahna sopii levitteeksi leivän päälle, dippikastikkeeksi tai lisukkeeksi.
Baba ganouch on herkullinen munakoisotahna.
Munakoisolajikkeen valinta
Munakoisolajikkeissa on eri muotoja; pyöreää, pitkulaista, hieman uurteista ja munan muotoista. Hedelmien yleisin väri on tumma violetti, mutta löytyy myös vaalearaidallisia ja lähes valkoisia lajikkeita, kuten esim. 'Blanche Ronde Á Oeuf'. Taimien korkeus vaihtelee lajikkeesta riippuen 50 cm ja metrin välillä. Ruukkukasvatuksen kannattaa valita matalampia lajikkeita, jotka tekevät n. 10 cm:n mittaisia pienempiä hedelmiä. Isommat lajikkeet saattavat tarvita tuentaa, joten ne sopivat paremmin kasvihuoneeseen. Yksi eniten viljellyistä ja helppohoitoinen lajike kasvihuoneeseen, on ’Black Beauty’.
Munakoison esikasvatus
Munakoisonsiemenet kylvetään aikaisin, tammi-maaliskuussa esim. kookosnappiin tai kylvömultaan. Itämislämpötila saa olla korkea, noin 24-30 astetta, tämän jälkeen taimet siirretään kasvamaan 20 asteeseen. Munakoiso tarvitsee paljon valoa, joten kasvilamppu on tarpeen. Taimille annetaan lisävaloa heti kun siemenet ovat itäneet. Taimi siirretään tarpeen mukaan suurempaan ruukkuun, jotta multatilaa on tarpeeksi. Munakoisoa ei istuteta syvempään. Taimet latvotaan noin 30 cm:n korkuisina, jotta ne haaroittuvat.
Munakoison kasvatus kasvihuoneessa
Ennen kun munakoisontaimet siirretään kasvihuoneeseen, ne tulee karaista, eli totuttaa viileämpään ilmaan asteittain. Taimia ei voi siirtää kasvihuoneeseen, ennen kuin ilmat ovat kunnolla lämmenneet, sillä munakoiso on hyvin arka kylmälle. Ruukuissa kasvavat taimet voi kylmän yön varalta nostaa sisälle ja kasvihuoneeseen voi tuoda lämmittimen. Myös hallaharsosta voi olla hyötyä. Munakoiso vaatii paljon lannoitetta ja vettä. Jos taimia kastelee kannulla, on hyvä antaa kerralla kunnolla vettä. Myös automaattikastelijaa voi käyttää apuna, niin kastelusta ei tarvitse itse huolehtia. Munakoisolle voi säätää tippukastelua normaalia runsaammaksi. Koska taimet kasvavat leveiksi, voi olla syytä tukea oksia esimerkiksi riippukoukkuihin kiinnitetyillä naruilla. Koisoja varjostavat lehdet poistetaan, samoin alempia lehtiä voi poistaa, jotta kasvusto säilyy ilmavana. Huonovointiset lehdet poistetaan myös. Taimiin annetaan kehittyä n. 6 hedelmää, jonka jälkeen uudet kukat nypitään irti.
Munakoison vaivat
Munakoisoa saattaa vaivata härmäsieni, toukat, kirvat, vihannespunkit ja epäsuotuisa lämpötila tai liian vähäinen kastelu. Lue tästä, miten näitä ongelmia taltutetaan.
Vihannespunkki tekee seittiä munakoison lehtiin. Carbon kick boosterilla torjutaan vihannespunkkeja.