Vertailimme meidän budjettiimme sopivia kasvihuoneita, jotka sopisivat myös tyyliimme, ja päädyimme Halls Popular 6,2 m2 -malliin antrasiitin harmaalla rungolla ja kennolevyillä. Tumma runko tuo mielestämme kasvihuoneeseen vähän luonnetta ja lapsiperheessä (tavallinen) lasi ei tuntunut turvalliselta. Hankimme kasvihuoneen Kivikankaalta viime syksynä ja nyttemmin mallia on alkanut saamaan myös turvalasilla. Toisaalta kennolevy tarjoaa lasia pidemmän kasvukauden, sillä sen lämpöominaisuudet ovat paremmat ja tarpeen mukaan kennokasvihuonetta voi myös lämmittää, joten valitsisimme edelleen kennokasvihuoneen, sillä asumme V-vyöhykkeellä Oulun kupeessa.
Koska Halls Popular-kasvihuoneet ovat räystäiltä melko matalia (124 cm), halusimme toteuttaa kasvihuoneen sokkelin siten, että saisimme kasvihuoneeseen hieman lisäkorkeutta. Valmissokkelin ankkurointi (valaminen) maahan olisi myös ollut työläs, sillä kasvihuoneen maatyöt routaeristeineen tehtiin jo vuosi sitten pihatöiden yhteydessä ja pohja oli lätkätty kovaksi.
Hieman asiaa pyöriteltyämme päädyimme toteuttamaan perustukset kevytbetoniharkoilla ja kestopuulla, joiden väliin laitoimme kosteuskatkoksi sokkelikaistan. 150 mm leveillä ja 498 mm pitkillä harkoilla sokkelista tuli juuri sopivan kokoinen tälle kasvihuonemallille. Sokkeli on vain muutamia senttejä isompi kuin kasvihuoneen pohja. Harkot on niputettu puun avulla yhteen kevytbetoniruuveilla, ja kasvihuone on puolestaan pultattu puuhun rosteriruuveilla.
Harkoilla ja kestopuulla (48 x 148 mm) kasvihuoneeseen tuli 25 cm lisää korkeutta. Ensi kesänä kasvihuoneen lattia on tarkoitus laatoittaa, joten osa korkeudesta menetetään, mutta silti jokainen lisäsentti on arvokas.
Kasvihuoneen rungon kasaus oli melko suoraviivaista, vaikka osia oli paljon. Hitain vaihe oli tiivistenauhan asennus lähes jokaiseen rungon palaseen, mutta siitä huolimatta runko oli pystyssä päivässä. Oven kasausohje oli kaikkein epäselvin, sillä piirroskuvista ei selkeästi käynyt ilmi, mille puolelle tiivistekaistale asennetaan. Se tulee siis oven ja rungon väliin.
Elementit sai kasaan yksikseen, mutta pystytykseen tarvittiin toista käsiparia. Kolmaskaan pystyttäjä ei olisi ylimääräinen, sillä seinäelementit olivat irrallaan aika veteliä. Kennojen asennus sujui alkukankeuden jälkeen mukavasti. Ammattilaisen mukaan kennot pitäisi pystyä asentamaan antibakteeristen teippien kera, mutta ensikertalaisena emme saaneet asennuslistoja mahtumaan teipattuihin päätyihin, joten asensimme kennot lopulta ilman teippausta.
6,2-neliön kasvihuoneessa on kaksi kattoluukkua. Asensimme yhden kummallekin harjalle siten, että ne eivät ole kohdakkain. Asensimme kumpaankin luukkuun automaattiavaajan, jotka ovat olleet kuumana kesänä korvaamattomia. Lämpötila kasvihuoneessa on avonaisista luukuista huolimatta ollut pahimmillaan jopa 35 astetta. Ilman automaattiavaajia olisi ollut melkoinen työ käydä aamuin illoin säätämässä luukkuja käsin.
Toinen erittäin käteväksi osoittautunut lisätarvike on spiraalitaimituet. Kurkut ovat kiipeilleet niitä pitkin ja olen tarpeen mukaan myös tukenut kasveja spiraaleihin juuttinarun avulla. Kolmas yllättävän tarpeellinen tarvike on ollut runkoprofiiliin kiinnitettävät riippurenkaat, joita olemme käyttäneet sekä naruilla tukemisen että spiraalitukien asemointiin.
Rakensimme kasvihuoneen toiseen reunaan 50 cm korkean kasvatuslaatikon, jossa on tänä ensimmäisenä kesänä kasvanut kirsikkatomaattia, kasvihuonekurkkua, persiljaa, korianteria ja pillisipulia. Vesimeloni ei ole menestynyt (tomaattien varjossa) ja viidakkokurkku päätyi leikkuriin, koska se kasvatti vain vartta eikä hedelmät kasvaneet yhtään kokoa. Lisäksi kasvihuoneessa on muutamia paprikakasveja ja amppelitomaatti ruukuissa. Rakensimme kasvihuoneeseen myös pöydän, jonka alahyllyllä olemme idättäneet kukkia, kuukausimansikkaa ja yrttejä.
Tämä ensimmäinen kasvihuonekausi on mennyt harjoitellessa ja kokeillessa ja ensi vuonna tiedämme jo paremmin, mitä kannattaa kasvihuoneessa kasvattaa ja mikä sopii meille parhaiten. Emme esimerkiksi ensi vuonna aio kasvattaa tomaatteja, joista pitää poistaa varkaat, sillä kasvun lähdettyä kunnolla käyntiin ei niiden kanssa enää pysy kärryillä, vaikka tilanteen tarkastaa päivittäin.
Pieneenkin kasvihuoneeseen mahtuu yllättävän paljon kasveja ja nyt loppukesään mennessä erityisesti tomaatit ovat vallanneet itselleen paljon tilaa. Satoa olemme saaneet jo kilokaupalla (pääasiassa kurkkua) ja tulossa on säiden jatkuessa kohtuullisena vielä paljon lisää.
Lue lisää aiheesta
- Kasvihuoneista
- Kasvihuoneunelmia Kackurissa
- Kasvihuone saaressa
- Ruokaa omasta maasta, omin käsin
- Prinsessana ryytimaalla
Pomintoja
- Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa
- Parhaat kasvihuoneet
- Kasvihuoneen perustukset
- Kasvihuoneen rakentaminen ja asennus - 12 vinkkiä