Mikään kasvihuone ei ole huoltovapaa

Aina välillä asiakkaat kertovat, että he ovat kuulleet että jossain myydään kasvihuoneita joita ei tarvitse huoltaa, ”En tiedä, mutta niin se myyjä meille sanoi...”, on vastaus kun heiltä kysyy, mikä kasvihuone on kyseessä ja jos he tietävät mikä siitä tekee huoltovapaan. Keskustelupalstoilla joku on ostanut halvan muovikasvihuoneen, ja on harmissaan siitä että runko on pettänyt tai kennolevyt harmaantuneet parissa vuodessa. On myös ollut tilanteita, joissa kasvihuoneen katto on romahtanut, kun lumia ei ole talvella putsattu pois.
En yhtään pidä siitä kun asiakkaille ”luvataan”, että kasvihuone olisi huoltovapaa. Vaikka kuinka kestävä runko ja kallis huone olisi kyseessä, mikään kasvihuone ei ole huoltovapaa, niin kauan kuin sitä pidetään pihalla Suomen olosuhteissa. Isommat ja järeämmät piharakennuksetkin saattavat romahtaa keväällä lumen painosta.

 

Kasvihuoneen huoltoon kuuluu seuraavat asiat:

 

Hyvä perustus, sopiva sijoitus ja oikein asennus

Hyvin tehty perustus ja oikein asennettu kasvihuone palvelee käyttäjäänsä jopa kymmeniä vuosia. Tämä kohta ei varsinaisesti liity kasvihuoneen vuosittaiseen huoltoon, mutta on silti hyvin tärkeä pointti, jota ei voi liikaa korostaa. No, mikä sitten on ”oikein asennus”?

  • Kasvihuone tulisi pystyttää tasaiselle, tukevalle pohjalle. Paikka tulisi valita niin, ettei huoneen yllä olisi oksia tai muuta, joka saattaa vaurioittaa huonetta esim. myrskytuulessa tai keväällä kun painava lumi tippuu puista ja katoilta.
     
  • Huoneen alle kannattaa valita joko terässokkelin tai tiili/leca-harkko/painekyllästetyn puu -perustuksen. Tarkista aina että perustus on suorassa, että ristimitta täsmää, ja että runko on vankasti kiinni perustuksessa. Perustusohjeita löydät täältä.
     
  • Pystytä runko ja asenna lasit/kennolevyt mukana tulevien ohjeiden mukaisesti. Varaa siihen riittävästi aikaa, sillä pienikään kasvihuone ei nouse ihan hetkessä. Isompiin kasvihuoneisiin saa kyllä varata koko viikonlopun. Tutustu ohjeisiin jo ennen kuin alat kasaamaan kasvihuonettasi.

 

kasvihuone perustus, perustukset, kasvihuoneen kokoaminen, kasaminen

kasvihuone perustus, perustukset, kasvihuoneen kokoaminen, kasaminen
Erilaisia perustusvaihtoehtoja.

 

Perushuolto

Saranat voi tarvittaessa rasvata. Jos räystäskouruissa on roskia, puhdista kourut. Tarkista ovien ja tuuletusluukkujen toimivuus. Kasvihuone on hyvä pestä keväällä ennen kasvukautta, ja syksyllä kasvukauden jälkeen. Näin pinnat pysyvät hyvässä kunnossa eivätkä kerää pinttynyttä likaa. Pesuohjeita löydät täältä.

 

Runkoprofiileissa ja kennolevyissä on eroja

  • Totta kai kasvihuoneiden kestävyyksissä on eroja. Rungot ovat yleensä halvoissa kasvihuoneissa yksinkertaiset ja ohkaiset, eivätkä tällöin kestä esim. kovaa tuulta ja vääntyvät helpommin. Vääntynyt runko taas ei pidä laseja/kennolevyjä kunnolla paikallaan, jolloin kasvihuone ei välttämättä ole enää tiivis ja tuuli pääsee liikuttamaan laseja/levyjä niin että ne saattavat irrota. Pahimmassa tapauksessa (jos tuuli pääsee huoneeseen) seinä voi toimia ”purjeena”, joka vääntää runkoa entisestään. Jykevämmät rungot kestävät tietenkin paremmin, ja kasvihuonetta hankkiessa kannattaakin aina pyytää myyjältä kuvaa profiileista, jotta voi itse seuloa pois mahdolliset myyntipuheet ”superkestävästä, huoltovapaasta kasvihuoneesta". Esimerkin Juliana runkoprofiilista verrattuna yleisesti käytettyyn profiiliin, näet tästä.
     
  • Kennolevyjäkin on laadukkaita, ja vähemmän laadukkaita. Yleensä hyvien kennolevyjen takuu on oikein asennettuna 10 vuotta. Halvat/huonot kennolevyt saattavat haurastua ja harmaantua jo parin vuoden käytön jälkeen. Eli näistäkin kannattaa kysyä myyjältä etukäteen, ja varoa ympäripyöreitä vastauksia. Pitkä takuuaika on yleensä hyvä merkki. Laadukkaissa kennolevyissä on ulospäin tulevalla puolella UV-suoja.

 

Myrskyyn varautuminen

Epätiivis tai huonosti perustettu/asennettu kasvihuone voi vaurioitua myrskyssä. Tosin oikein asennettu huone voi myös vaurioitua kovissa myrskytuulissa. Ulkoiset tekijät, kuten kaatuvat puut ja lentoon lähtevät puutarhakalusteet kannattaa ottaa huomioon. Lue lisää, millä tavoin voit varautua myrskyyn täältä.

 


Kasvihuoneen voi kunnon myrskyä varten suojata pressulla.

 

Talveen varautuminen

Hyvin usein kysellään siitä, kuinka paljon kasvihuone kestää lumen painoa. Tämä on todella hankala kysymys, sillä se riippuu ihan huoneen rungon vahvuudesta, katemateriaalista ja sen paksuudesta, ja kuinka hyvin asentaja sen on kiinnittänyt. Lisäksi näkyvän lumikerroksen paksuus ei kerro juurikaan mitään, koska lumen paino muuttuu saman tien, kun siitä tulee kostea. Ja kuten aikaisemmin jo sanoin, kostea/märkä lumi on todella painavaa. Tämän takia, lumi kuuluu AINA poistaa minkä tahansa kasvihuoneen ja mielellään muidenkin piharakennusten katoilta. Se ole kovin iso homma. Jos kasvihuoneessa on harjakoriste, varo sitä kun poistat lumet. Halutessasi, voit peittää kasvihuoneen pressulla, joka auttaa lumen ja jään poisliukumista ja pitää huoneen puhtaampana.
Poista automaattiavaajien sylinterit talveksi. Kevätauringon lämmittäessä kasvihuoneen sisälämpötila voi nousta niin korkeaksi, että sylinteri alkaa toimimaan ja jos kattoluukku on kuitenkin jäässä tai lumen alla (ei pääse avautumaan vapaasti), voi sylinteri vahingoittua. Sulje talveksi ovet ja luukut kunnolla.

 

kasvihuoneen talvihuolto
Lumi pitää aina poistaa kasvihuoneen katolta.

 

Olkoon tämä pieni "wake up call" niille, jotka ovat joutuneet myyntipuheen uhriksi, ja muistutuksena kaikille kasvihuoneen omistajille. Pidetään hyvää huolta kasvihuoneistamme, niin saamme nauttia niistä pitkään! :)

- Linda / Kivikangas Oy


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja