Tässä on kasvimaan paikka. Kuva otettu muutama viikko sitten, onneksi enää ei sentään ole lunta (jos ei tule toista takatalvea)...
Tässä kolme vinkkiä lavatarhan suunnitteluun:
1. Kasvimaan/lavatarhan koko ja sisältö
Mieti, mitä haluat kasvattaa. Mitä perheenne tykkää syödä ja mikä on menekki? On turha kasvattaa sellaista, mikä jää syömättä (tosin, voihan satoa antaa tutuillekin). Muista myös kukat, sillä ne houkuttelevat pölyttäjiä kasvimaallesi, ja esim. samettikukat harhauttavat tuholaisia ja niitä kannattaa istuttaa kaalien kaveriksi. Pidä myös tulevaisuus mielessä; nälkä kasvaa tosiaan syödessä, joten haluat varmaan tulevina vuosina kokeilla erilaisia vihanneksia ja kasveja. Kannattaako kasvimaa tehdä kerralla vähän isommaksi, vai voiko sitä vuosien myötä laajentaa tarpeen mukaan?
2. Käytävät ja kastelu
Käytävät kannattaa tehdä sen verran leveäksi, että lavojen väliin mahtuu kottikärryillä. Jos käytävät peittää nurmikko, täytyy sitä myös päästä leikkaamaan. Jos lavoja on paljon, on kulkuväylät hyvä suunnitella mahdollisimman pitkiksi ja suoriksi, koska varsinkin kottikärryillä voi olla vaikea kääntyillä jokaisen lavan ympäri.
Lavatarha vaatii enemmän kastelua kuin suoraan maahan perustettu kasvimaa. Vesipiste kannattaa siis sijoittaa mahdollisimman lähelle, ettei vettä joudu kantamaan pitkiä matkoja. Kylmä vesijohtovesi voi tehdä hallaa taimille, joten kannattaa harkita säiliön tai tynnyreiden käyttämistä. Näin aurinko lämmittää veden, ja kasvit kiittävät.
3. Tuulensuoja
Tuuli riepottelee taimia ja kuivattaa maan. Eli jos kasvimaa sijaitsee avonaisella ja tuulisella paikalla, suojaa taimet. Sen voi tehdä monella eri tapaa; lavoja ei kannata täyttää piripintaan mullalla, vaan reunoihin kanttaa jättää jonkin verran ”seinää” joka suojaa pikkuisia taimia hieman. Lavan reunoille voi myös istuttaa tuulensuojakasveja. Jos kasvimaa sijaitsee oikein tuulisella paikalla, sen ympärille kannattaa rakentaa tuulensuoja. Nopein tapa on rakentaa aita, mutta jos tuulensuojasta haluaa muutakin hyötyä, on esim. marjapensaat ja hedelmäpuut hyvä vaihtoehto, vaikka ne tarvitsevat muutaman vuoden kasvuaikaa ennen kuin ovat tarpeeksi korkeita ja tiheitä.
Nämä asiat mielessä pitäen olen suunnitellut meille (toivon mukaan) toimivan hyötypuutarhan, jossa on tarpeeksi tilaa kokeilla uusia juttuja ja jossa kasvit viihtyvät.
Kuvassa näkyvät leveät, suorat kulkuväylät ja kolme vähän leveämpää ”pääkäytävää”, joista levein toimii sisäänkäyntinä. Käytäville tulee sepeliä. Tumman ruskeat laatikot ja mansikkamaan teimme viime vuonna, kaikki muu tulee olemaan uutta. Laatikoiden korkeudet ovat suunniteltu niissä kasvatettavien kasvien mukaan. Tästä on helppo ja nopea laskea materiaalin menekki, jotta laatikot saa tehtyä etukäteen valmiiksi. Keskelle kasvimaata tulee vesisäiliö ja sen viereen pesuallas, jossa on hyvä pestä porkkanat ja salaatit ennen sisälle viemistä.
Tässä on tämän vuoden suunnitelma. Se nyt saattaa vielä muuttua, riippuen siitä miten nuo meidän taimet lähtee kasvamaan. Esikasvatuksessa olevat parsakaalit ainakin kehittyy huolestuttavan hitaasti...
Viime kesänä uusimme mansikkamaan, sillä vanha oli vähän jätetty heitteille ja se oli kasvanut umpeen. Kasvimaan vieressä ollut iso koivu sai myös lähteä, sillä se vei maasta paljon ravinteita ja kosteutta. Toivon mukaan mansikat antaisivat hyvän sadon, viime vuonna emme päässeet syömään kuin pari mansikkaa, koska istutimme taimet niin myöhään. Marjapensaita pihastamme löytyy myös. 6 karviaispensasta jotka eivät ole viime vuosina tuottaneet juurikaan satoa, ja kaksi suurta punaherukkapensasta, jotka ovat yleensä olleet täynnä marjoja. Talon takaa löytyy myös kolme vanhaa, suurta omenapuuta. Viime kesänä istutimme kirsikkapuun, luumupuun, valkoherukkaa, tyrniä ja pari mustaherukkapuskaa, jos en ihan väärin muista. Vadelmaa ja mustikkaa löytyy lähimetsästä yllin kyllin, joten niitä en tänne kaipaa. Kasvimaan tuulensuojaksi olisin halunnut istuttaa pensasaidan marja-aroniasta. Nyt kun tarkemmin mietin asiaa, en ole ihan varma onko se kuitenkaan kovin fiksua, sillä se taitaa houkutella paikalle aika paljon lintuja, enkä todellakaan halua mitään siivekkäitä mansikkamaalleni. Noh, asiaa täytyy vielä miettiä.
Nyt kun on suunnitelmat tehty, odotellaan että routa lähtee maasta, niin saadaan kaivinkone tänne. Niin, ja täytyyhän ne laatikot rakentaa ennen sitä myös!
- Linda
Lue lisää aiheesta
- Kasvihuoneista
- Kasvihuoneunelmia Kackurissa
- Kasvihuone saaressa
- Ruokaa omasta maasta, omin käsin
- Prinsessana ryytimaalla
Pomintoja
- Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa
- Parhaat kasvihuoneet
- Kasvihuoneen perustukset
- Kasvihuoneen rakentaminen ja asennus - 12 vinkkiä