{image:text}

Lavatarhan perustaminen ja laatikoiden myrkytön pintakäsittely

Viime kesänä perustettiin sitten kunnon keittiöpuutarha. Lavatarhassa laatikot ovat paikallaan, mutta ei se ihan vielä valmis ole (eikä varmaan koskaan täysin valmista tulekaan). Vaikka viime kesä oli lyhyt ja viileä, niin laatikoiden kasvatit antoivat ihan kivan sadon! Perunaa, retiisiä, salaatteja, rucolaa, lehti- ja parsakaalia, mansikoita, kesäkurpitsoja, härkäpapua ja hernettä saatiin puttarhasta syödä, kun taas porkkanat eivät onnistuneet ollenkaan. Niistä tuli aivan kitukasvuisia ja aneemisia, lisäksi ne muutamat kunnon kokoiset yksilöt olivat ihan madonsyömiä. Höh. Tänä kesänä en kyllä porkkanaa kylvä. Mutta itse asiaan! Äitiysvapaalla ollessa ei juurikaan ollut aikaa blogia päivitellä, mutta nyt ajattelin kuitenkin kertoa viime kesän kuulumisia. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan... Lavatarhan suunnitelmasta (josta kerroin aikaisemmassa postauksessa) edettiin siis vihdoin toteutukseen!

 

 

Myrkytön pintakäsittely – puuöljy ja terva

Puutavara sahattiin suunnitelman mukaan oikean pituisiksi pätkiksi, jonka jälkeen osa laudoista öljyttiin mustaksi. Anopille olin ääneen ihmetellyt, että milläköhän nuo lavat käsittelisi, että niistä ei irtoa mitään myrkkyjä tai haitallisia aineita. Hän vinkkasi että Osmo colorilla olisi joku tähän tarkoitukseen sopiva aine, ja niinhän heillä olikin – nimittäin EcoGarden puuöljy. Ajattelimme säästää ja ostimme vajaasärmäistä sahattua lautaa. Noh, sehän tietty imi itseensä tuota puuöljyä aivan hirveät määrät. Toisin sanottuna, sen minkä säästimme puutavaran kustannuksissa, hävisimme reilusti pintakäsittelyaineen kustannuksissa. Eli jos joku muu suunnittelee samanlaista projektia, kannattaa ostaa ihan höylättyä lautaa, vaikka se vähän enemmän maksaakin. Kun laudat oli käsitelty, rakensimme niistä laatikot.

 

viljeylaatikon rakentaminen

ecogarden

lautojen pintkäsittely ecogardenilla

musta ecogarden puuöljy

kasvatuslaatikoiden rakentaminen

Pystytolppiin jätettiin 20 cm:n pätkä tyhjää molempiin päihin. Alaosa tökätään maahan jotta laatikko pysyy paikallaan. Yläosaan voi tarvittaessa joskus lisätä lautaa, jos lavasta haluaa korkeamman, tai sen päälle voi ruuvata poikkipuun jotta hallaharson käyttäminen helpottuu.
 

viljelylaatikoiden kasaus

Pari vuotta sitten tehdyissä kasvulaatikoissa on muutama ruuvi katkennut, joten kasasimme uudet laatikot nauloilla.

 

Koska tuota EcoGardenia meni niin paljon, mietimme millä muulla voisimme osan lavoista käsitellä? Mies sitten muisti, että meillähän on viime kesänä ostettu tervapullo autotallissa. Pidän tervan tuoksusta, ja tuohan ruskea sävy lavatarhaan kivaa kontrastia. Tervattavat laatikot kasattiin ennen tervaamista. Tervan sekaan sekoitettiin vernissaa ja havupuutärpättiä, 1/3 jokaista sorttia. Sitten vain sutimaan, ja kivathan niistä tuli!
 

kasvulava puusta

tervaaminen

tervattu kasvulava

tervattu viljelylaatikko

 

Kaivuuhommia

Sepeli- ja multakasa odottaa pihassa lopullista sijoituspaikkaansa. Merkkasin kaivettavat alueet linjalangalla, jotta kaivinkonekuski tietäisi mistä kaivaa. Ja kun nyt kerran kaivetaan, niin kaivetaan sitten pohja uudelle kasvihuoneellekin valmiiksi. Seuraavana päivänä tuli kaivinkone, ja siitä se sitten lähti! Oli kyllä jännä seurata vierestä projektia, kun kaikki kävi jotenkin niin sukkelaan!

 

sepeliä ja multaa

linjalanka

merkintää linjalangalla

kaivettavat alueet merkitty langalla

Kaivinkonekuskin hommaa helpottaa linjalangalla valmiiksi merkatut alueet.
 

kasvimaan perustaminen

Aluksi kaivettiin pihan perältä vanha kanto juurineen pois, ja samalla sai suuri minttuistutus lähteä. Myös kasvimaan ja kasvihuoneen välissä oleva oja poistettiin. Maa on aikaisemmin kumpareinen, joten se tasoitettiin. Täytyy sanoa, että näillä muutoksilla tuntui että piha suureni reilusti. Kannon ja minttupuskan tilalle istutettiin myöhemmin päärynäpuita ja marjapensaita.
 

kaivinkone ja kasvihuoneen pohjatyöt

Kuski kaivoi taitavasti kasvihuoneen ympäriltä maata pois uusien perustuksien edestä. Vähän olin kyllä sydän kurkussa kun kauha huiteli menemään senttien päässä kasvihuoneesta, mutta hyvinhän se meni, kun osaa!

 

keittiöpuutarhan toteutus

kaivuuhommia

käytävät

Käytäville ja lavatarhan keskelle, sekä kasvihuoneen ympärille levitettiin suodatinkangas, jonka päälle tuli hiekkaa ja soraa. Takimmaiset laatikot nostettiin paikalleen, nyt kun koneella vielä mahtui täyttämään multaa niihin.

 

kauluksien täyttäminen

linjalangalla suorat käytävät

Lopuksi laatikot nostettiin paikoilleen, painettiin maahan kiinni ja täytettiin mullalla. Tässäkin käytimme linjalankaa, jotta saataisiin suorat käytävät.

 

Täytyy kyllä sanoa, että oli todella kätevää täyttää laatikot kaivurilla. Hirvittävä määrä multaa olisi muuten jouduttu käsivoimin siirtämään. Osan sepelistä levitimme käsin, jotta pohjasta tulisi mahdollisimman tasainen, eikä kaivurilla edes päässyt täyttämään tiettyjä käytäviä soralla. Uuden kasvihuoneen pohjatyöt on nyt siis kivetystä vaille valmis, ja lavatarhassa pääsi saman tien kylvöpuuhiin.

 

uuden kasvihuoneen pohjatyöt

Tulevan kasvihuoneen pohjatyöt tehtiin samalla. Uusi kasvihuone tulee olemaan noin 10 m² suurempi kuin kuvassa oleva vanha kasvihuone, joka on 8,3 nelöinen Halls Magnum.

 

Tänä keväänä olisi tarkoitus jatkaa siitä, mihin syksyllä jäätiin. Eli uusi, suurempi kasvihuone asennetaan vanhan tilalle, ja lavatarhaakin on tarkoitus vähän ehostaa. Tarvitsisin sinne jonkinlaisen työpöydät/vesialtaan, jossa voisi ruukuttaa ja pestä mullat kasviksista. Tähän tarkoitukseen onkin sukulaiselta saatu viime kesänä vanha tiskiallas, sitä pöytää ei vaan viime kesänä keretty tekemään. Haluaisin myös sellaiset kivat ja kevyet puutarhakaaret parin käytävän alkuun, joten sellaiset pitäisi väsätä, luultavasti puurimasta ja raudoitusverkosta. Siitä täytyykin sitten tänne kirjoitella, kun sen aika on.

Odotellaan siis lumien sulamista ja puutarhakauden alkua!

Linda


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja