Kurkku ja terveys
Kurkku on suosittu ja toiseksi käytetyin vihannes. Kurkussa on kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, antioksidantteja, sekä A-, C- ja K-vitamiinia. Kurkku sisältää suurimmaksi osaksi vettä, jopa 96%, joten se on kesällä hyvä nesteen lähde. Kurkun syöminen helpottaa turvotusta poistamalla kehosta nesteitä ja sen sisältämä kalsium ja K-vitamiini vahvistavat luustoa.
Kurkku on monipuolinen vihannes
Kurkku taipuu moneen muuhunkin, kuin pelkästään pilkottuna salaattiin. Siivuta kurkkua leivälle, tee tikkuja dipattavaksi, suikaloi wokkiin tai surrauta smoothien sekaan. Kurkkua voi syödä sellaisenaan, paistaa, keittää, höyryttää tai grillata. Hyvää se on myös säilöttynä etikkaliemeen. Kurkkusalaattia kannattaa kokeilla myös aasialaisittain, jolloin makua antaa riisiviinietikka, korianteri, inkivääri ja seesaminsiemenöljy. Kylmä kurkkukeitto tai -mehu virkistää kesähelteillä.
Kurkkulajikkeen valinta
Kurkut luokitellaan kasvihuonekurkkuihin ja avomaankurkkuihin. Suomen kylmän ilmaston vuoksi, kannattaa suosia kasvihuoneessa kasvatettavia lajikkeita, jos mielii saada kunnon sadon. Suurin osa kurkuista ovat itsepölyttyviä, eli partenokarppisia. Tämä tarkoittaa, että hyönteispölytystä ei tarvita sadon saamiseksi. Lajikkeista on mistä valita, joten jokainen löytää ihan varmasti omat suosikkinsa. Kurkkujen koossa, muodossa ja jopa väreissä on eroja. Hyväksi todettuja pitempiä kasvihuonekurkkulajikkeita ovat esimerkiksi ’Louisa’ F1 ja ’Saladin’ F1. Pitkien kurkkujen lisäksi on kiva kasvattaa myös pienempiä kurkkuja, joita voi napsia kasvihuoneesta ja rouskutella kokonaisina. ’Hopeline’ F1 on minikurkku, joka sopii myös amppeliin. Myös ’Picolino’ F1 on satoisa ja rapea lajike, jonka hedelmät korjataan pieninä. Kokeilunhaluiselle löytyy myös erikoisempia kurkkuja. Oletko kokeillut kasvattaa viidakkokurkkua, joka tekee pieniä, ulkonäöltään melonia muistuttavia hedelmiä? Tai sekä avomaalle, että kasvihuoneeseen sopivaa sitruunakurkkua, jonka hedelmät ovat pyöreät ja kuori keltainen? Kurkkua ei kasvateta pelkästään syötäväksi. Pesusienikurkku kuivatetaan ja kuoritaan, jolloin sisuksesta tulee nimen mukaisesti pesusieni.
Kurkkulajikkeita on eri kokoisia ja pituisia.
Viidakkokurkku tekee pikkuruisia vesimelonin näköisiä hedelmiä.
Sitruunakurkku on pyöreä ja sen kuori on keltainen.
Kurkun esikasvatus
Kurkunsiemenet kylvetään huhti-toukokuussa. Esikasvatusaika kannattaa pitää lyhyenä, n. 2-3 viikkoa. Liian aikaisin ei kannata kurkkua kylvää, jollei istuta taimia lämmittimellä varustettuun kasvihuoneeseen. Taimet voivat kärsiä istutuksesta, jos ne ovat kasvaneet liian suureksi. Kun siemenet ovat itäneet, ne siirretään huoneenlämpöön valoisaan paikkaan. Lisävalo voi olla tarpeen. Tarvittaessa taimi siirretään suurempaan ruukkuun ja istutetaan samaan syvyyteen kuin kylvöruukussa, kurkkua ei siis istuteta syvempään.
Kurkun kasvatus kasvihuoneessa
Voidakseen hyvin ja tuottaakseen kunnolla satoa, kurkku tarvitsee riittävästi ravinteita, vettä ja lämpöä. Kurkku on erittäin kylmänarka, joten mahdollisia kylmiä öitä varten on hyvä olla lämmitin, jos kasvihuonekauden aloittaa aikaisin. Kurkuntaimi tuetaan esim. spiraalitaimituella tai riippukoukkuihin kiinnitetyillä naruilla. Myös raudoitusverkkoa tai muuta verkkoa voi käyttää tuentaan. Taimien tuennasta voit lukea lisää täältä. Taimien kasvuston tulee olla ilmava. Tasainen ja riittävä kastelu on kurkulle erittäin tärkeää, siinä automaattikastelulaite toimii loistavana apuna. Jos taimi saa liian vähän vettä satoaikana, kurkuista tulee kitkerän makuisia. Kurkun satoa korjataan sitä mukaa kun se tuottaa hedelmää, muuten tuotanto tyrehtyy. Kurkut kerätään kun ne ovat tummanvihreitä ja kiinteitä. Suureksi kasvanut, vaaleneva ja pullistunut kurkku on ylikypsä, eikä enää kovin hyvän makuinen. Tuuletus on tärkeää, jottei taimiin tule homekasvustoa.
Kurkuntaimien vaivat
Jos kasvihuone on liian kostea, kurkkuihin iskee helposti härmä tai harmaahome. Myös vihannespunkit voivat olla kurkkujen riesana. Onneksi lähestulkoon kaikki ongelmat ovat yleensä selätettävissä tavalla tai toisella. Lue lisää taimien tuholaisista ja ongelmista täällä.