Vertikaalijigaus mielletään valitettavan usein monimutkaiseksi ja kalliiksi välineurheiluksi, vaikka kalastustekniikka vastaa käytännössä venepilkintää. Apuna voidaan käyttää poltto-/sähkömoottoria tai veneen voidaan antaa rekata sopivalla tuulella tai virrassa oletetun ottipaikan yli itsekseen samalla kalastaen.
VÄLINEET
Vapa:
Vavan on syytä olla jämäkkä, jotta se jaksaa uittaa suhteellisen raskaita jigipäitä ja jotta koukku saadaan tartutettua vastaiskulla kuhan luisevaan kitalakeen.
Edullinen hyrräkela:
Vertikaalijigausessa hyrräkela on ehdoton peli verrattuna haspeliin. Hyrräkelasta on huomattavasti helpompi, nopeampi ja tarkempi päästää siimaa ulos kuin haspelista.
Siima:
Suosittelemme käyttämään riittävän paksua kuitusiimaa (0.15-0.20mm), joka kestää suoraan veneen alta tulevat rajut tärpit ja vastaiskut. Vastaisku tehdään kalaan nähden suoraan ylöspäin, jolloin siimaan kohdistuva rasitus on huomattavasti suurempi, kuin mitä normaalissa heittokalastuksessa.
Peruke:
Jottei kuitusiima katkeaisi kuhan hampaisiin, kannattaa siiman jatkeeksi sitoa perukkeeksi noin puoli metriä pitkä fluorocarbon-tapsi. Riittävä paksuus on 0.60-0.80mm.
Jigit:
Kun keväällä tavoitellaan suuria kaloja, on jigin suuri koko usein valttia. Itse suosimme etenkin kylmän veden aikaan 11cm pituisia Orka Shad jigejä, jotka näkyvät vedessä hyvin ja herättävät kuhien huomion. Lämpimän veden aikaan jigin kokoa kannattaa pienentää. Tällöin 9cm pituiset Orka Shadit toimivat parhaiten.
Kaikuluotain:
Vertikaalijigaajan ”silminä” toimiva kaikuluotain näyttää kalastajalle syvyyden, anturin alle lasketun jigin sekä mahdollisen kohdekalan, joka saattaa vaania syöttikaloja joko pohjan tuntumassa tai välivedessä. Kaikuluotaimen anturi kannattaa kiinnittää veneen laitaan, jolloin jigi on helppo laskea veteen anturin vierestä. On erittäin tärkeää, että veteen laskettu jigi näkyy kaikuluotaimen näytössä, jotta sen tarkka uintisyvyys voidaan lukea luotaimen ruudusta.
Haavi:
Vertikaalijigaamalla saadaan Suomesta vuosittain useita lähes metrin mittaisia ja yli 10 kiloa painavia kuhia, joten haavin on syytä olla XL-kokoa, jotta suuretkin kuhat mahtuvat sinne vaivatta, eivätkä isomukset pääsisi karkaamaan haavimistilanteessa.
KALASTUSTEKNIIKKA
Vertikaalijigaamalla voidaan kalastaa joko pohjan tuntumassa tai välivedessä, riippuen siitä missä syvyydessä kuhat kulloinkin oleskelevat. Veneen rauhallinen kulkunopeus sekä jigipään paino nousevat ratkaisevaan roolin, jotta jigi saadaan kulkemaan luotisuoraan alaspäin ja osumaan kaikuluotaimen keilaan. Mikäli käytössä on liian kevyt jigipää tai jos veneen etenemisnopeus kasvaa liian suureksi, pääsee vedenvastus työntämään siimaa ja jigiä, jolloin se katoaa kaikuluotaimen näytöstä. Tällöin kalastus muuttuu vaikeaksi ja vertikaalitekniikan tehokkuus menetetään.
Pohjalinjasta kalastettaessa jigi kannattaa pitää aivan pohjan tuntumassa. Veneen sopiva etenemisnopeus on noin 1km/h, jolloin jigi pysyy hyvin kaikuluotaimen keilassa. Jigin uittotekniikka kannattaa pitää rauhallisena ja eleettömänä. Liian voimakas uittaminen saattaa pelästyttää isonkin kuhan, jolloin se hylkää jigin. Kuhan iskiessä, on vastaiskun oltava nopea, jotta kala saadaan tartutettua. Tartutuksen jälkeen kelaus on aloitettava välittömästi, koska kuha ravistaa usein päätään voimakkaasti kiinni jäätyään. Jos siima ei pysy ravistuksen aikana kireällä, on suuri riski, että koukku pääsee irtoamaan.
Tässä videomateriaalia vertikaalijigauksesta:
Kuhan Vertikaalijigausta Orka Shad Jigeillä
Kuhan Kalastusta Kajakista - Täsmävertikaali
Ison Kuhan Kalastusta Viistoluotaimen Avulla
Jättimäinen Kuha Vertikaalijgaamalla
ORKA JIGIT SAATAVILLA NYT KIVIKANKAALTA!!
Kivikankaan myymälässä ja nettikaupassa on tarjolla kattava valikoima Orka jigejä. Saatavilla on tottakai myös 11 senttisiä Orka Shadeja, jotka valittiin vastikään Erä-lehden toimesta vuoden 2018 kuhajigiksi.
Juha Köresaar
Ruthless Fishing