Kuha

Lahko: ahvenkalat

Hyvät kuhavedet sijaitsevat Etelä- ja Keski-Suomessa, missä kuhan verkkokalastus on erittäin suosittua. Kuha pitää lämpimistä, sameista ja happirikkaista isoista vesistä, joissa on riittävästi syvyyttä. Merellä kuhaa on parhaiten Suomenlahden, Saaristo- ja Selkämeren rannikkoalueilla. Lämpimän veden kalana sitä ei tavata Perämerellä eikä Pohjois-Suomessa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kuhat eivät siedä kirkasta valoa ja ne oleskelevatkin päiväsaikaan syvemmissä selkävesissä. Illalla auringon laskiessa kuhat tulevat lähelle pintaa saaliskaloja jahtaamaan.


Verkko

Kuhaverkkojen solmuvälit vaihtelevat yleensä 50 - 65 mm välillä. Lanka 0,15 - 0,20 mm monofil, 0,12x3 kierretty monofil tai IronSilk monikuitu.

Talvella ohutlankaisilla kuhaverkoilla saadaan jopa kaksinkertaisia saaliita paksulankaisiin verrattuna. Kaksoispauloitus jättää liinaosan herkäksi, mikä varsinkin talvella parantaa verkon kalastavuutta. Lisäksi se helpottaa verkkojen käsittelyä tekemällä niistä helposti oikenevia.

 


Kuhaa IronSilk-verkossa.

 

Syksy

Kun vedet alkavat jäähtyä syyskuun alussa, alkavat kuhat liikkua laajoilla alueilla ja niitä saa sattumakaloina muun pyynnin ohella. Loka-marraskuussa kuhat siirtyvät syvänteisiin talvehtimaan. Vedenalaiset montut, rinteet ja syvänteiden reunat ovat hyviä verkkopaikkoja.

 

Talvi

Ensi jäät ovat usein kuhan parasta pyyntiaikaa, joten heti kun jäät varmasti kestävät, kannattaa verkot laittaa samoille seuduille kuin loppusyksystä. Keskitalvella happitilanne syvänteissä huononee, mikä pakottaa kuhat nousemaan hiukan matalampaan veteen. Silloin paras pyyntisyvyys on 3 - 10 m. Keskitalvella kuha liikkuu varovaisesti eri syvyyksillä, joten silloin ohutlankaiset ja mahdollisimman korkeat verkot pyytävät parhaiten.

 

Kevät

Kevään myötä kuhien aktiivisuus nousee ja ne liikkuvat usein 2 - 3 metriä pohjan yläpuolella kuoreen, silakan ja muun pikkukalan perässä, joten korkeat verkot ovat hyvä valinta. Kuha kutee touko-kesäkuussa, kun vesi on lämmennyt noin 13 asteeseen. Kutupaikalla on vettä normaalisti 1-3 metriä.

 

Kesä

Kudun jälkeen kuha siirtyy kohti syvempiä alueita, mutta jatkaa aktiivisesti liikkumistaan ravinnon perässä. Kuhat tavoittaa päivisin välivedestä harppauskerroksesta isojen syvänteiden päältä. Illan- ja aamunhämärässä kuha nousee aivan pintaan ja silloin pintaverkot pyytävät parhaiten. Kesäaika juhannuksesta elokuun loppuun on saaliiltaan vuoden huonointa. Lämpimällä kuhaverkot tulee katsoa riittävän usein, jopa muutaman tunnin välein.

 

- Kivikangas Oy