Kirjolohen kalastus – 10 parasta vinkkiä

Kirjolohi on alunperin tyynenmerenlohien sukuun kuuluva kala jota on istutettu Suomen vesistöihin alunperin kalastajien iloksi. Ensimmäiset kirjolohet ovatkin saapuneet Suomeen jo 1800-luvun puolella. Kirjolohi on punalihainen ja maukas kala ja sen saaliiksi ottaminen suositeltavampaa kuin esimerkiksi taimenen jonka kannat ovat varsinkin eteläisessä Suomessa huonolla tasolla. Tässä 10 vinkkiä kirjolohen kalastukseen:

 

kirjolohen kalastus


1 - Selvitä mihin kirjolohta on istutettu

Koska kirjolohi ei elä ja lisäänny Suomen vesissä luontaisesti onkin ensimmäinen vinkki etsiä vesistö mihin kirjolohta on istutettu. Tietoa näistä paikoista löytyy monipuolisesti netistä mm. Metsähallituksen siuvuilta.

2 - Tiedustele lähialueen kalastuspaikkoja

Toinen vinkki paikkojen löyttämiseen on mennä paikalliseen kalastustarvikeliikkeeseen ja kysyä henkilökunnalta lähialueen kirjolohipaikoista.

3 - Vieheen ja syötin valinta

Kun paikat on selvillä, kannattaa tutkia minkälaista viehettä ja syöttiä kyseisessä kohteessa käyttää.

4 - Selvitä tahnakalastuksen mahdollisuutta

Mikäli kohde on pienehkö järvivesi kannattaa tarkistaa saako kohteessa käyttää ns. tahnasyöttiä. Berkley Powerbait tahna on erittäin tehokas ja varmasti maamme käytetyin syötti kirjolohelle. Kalastus tapahtuu niin, että ohuen siimatapsin (30-50 cm) päähän sidotaan pienehkö kolmihaarakoukku ja tapsi sidotaan painoon. Painosta lähtee tapsia hieman kestävämpi pääsiima itse virveliin tai pilkkivapaan. Tällaisella setillä pääsee helposti alkuun. Paino ja syötti heitetään sopivan matkan päähän rannasta ja odotetaan tärppiä.

5 - Kelan jarrun säätö

Virvelin kelan jarru kannattaa jättää hieman löysälle, niin että kala ei tunne heti vastusta ottaessaan syöttiin. Tärpin havaitsee vavan kärjen liikkeistä, on myös mahdollista kiinnittää kilikello vapaan niin että tärpin myös kuulee.

6 - Sopivan uistimen valinta

Mikäli kirjolohta kalastetaan virtavesistä ja tahnakalastus on liian haastavaa tai mahdotonta kannattaa valita siiman päähän sopiva uistin. Oma ehdoton suosikkini on Ruthless Fishingin Holy Diver vaappu jolla olen saanut useita komeita kirjolohia koskivesistä. Myös legendaarin Lotto uistin toimii erittäin hyvin.

7 - Kirjolohi uistimet, vaihda uistimen väriä

Kirjolohi mielletään usein helposti kalastettavaksi, mutta koski- ja miksei järviolosuhteissakaan se ei aina sitä ole. Vaihda väriä ja uistinta. Monesti tyhjältä tuntuva kalapaikka saattaa muuttua kalaparatiisiksi sen oikean värin ja viehemallin löytyessä.

8 - Kirjolohen pilkintä

Kirjolohen pilkintä onnistuu usein samoilla paikoilla kun kesälläkin, selvitä tehdäänkö paikkoihin loppusyksyllä istutuksia ja ulottuuko kalastuslupa myös talvikauteen. Monessa kohteessa ootto-ongen käyttö on sallittua ja onkin tehokas tapa kalastaa talvella kirjolohta. Ootto-ongessa tehdään samankaltainen tapsi kolmihaarakoukusta ja painosta joka lasketaan powerbait syötitettynä odottamaan pohjaan. Ootto-ongessa nousee lippu pystyyn tärpin merkiksi. Näin voi esimerkiksi nauttia eväistä ja mahdollisesta kalastusseurasta hieman kauempana, mutta huomaa silti, kun kala on syönyt. Mikäli kohteessa ei sallita ootto-onkea tai tahnaa, voi pilkkiä tavallisella, hieman jykevämmällä pilkkivavalla. Tehokkaita kirjolohipilkkejä ovat erillaiset karvapyrstölliset mormyskat ja pienet karvapyrstöiset tasapainopilkit. Oma suosikkini on Ahti Jykky sekä Iso Jykky.


kirjolohen pilkintä
 

9 - Kirjolohen kalastus on sosiaalinen tapahtuma

Kirjolohipaikat ovat usein helposti saavutettavissa ja niihin on monesti järjestetty hyvät taukopaikat ja esteetön kulku, ota siis ystävä tai perhe mukaan kirjolohikalaan. Monesti tärppiä odotellessa voidaan nauttia hyvistä kalajutuista, seurasta ja eväistä. Nämä hetket ovat ikimuistoisia myös perheen pienimmille.

10 - Parhaat vieheet kirjolohelle

Berkley powerbait
Ruthless Fishin Holy Diver
Bete Lotto
Usami Purin
Ahti Tupsu 5 mm -morri


Kirjoittaja: Pauli / Kivkangas Oy