Miksi Gardener kennolevyllä?
Halusin laadukkaan ja varmasti kestävän kasvihuoneen. Mitä suuremmaksi kasvihuoneen koko kasvaa, sitä tärkeämpi on, että huoneen runko on paksu ja jämäkkä. Leveä kasvihuone suurella kattopinta-alalla tarvitsee kunnon tuet, ja Julianan kasvihuoneissa luotan kyllä siihen, että profiilit ovat kestävät. Gardner-malli on leveä ja valitsin 18,8 neliöisen huoneen ettei tila loppusi heti kesken. Halusin ehdottomasti tumman kasvihuoneen, se jotenkin miellyttää omaa silmää enemmän. Kennolevy onkin sitten sellainen asia, joka jakaa mielipiteet. Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että lasi on kennolevyä kauniimpi vaihtoehto, mutta ei kennolevykasvihuone missään nimessä ruma ole. Ja kennolevyn ominaisuudet viljelynäkökulmasta ovat niin hyvät, että ei tässä kyllä kauaa tarvinnut arpoa, tuleeko kasvariin lasi vai kennokate. Lasin ja kennolevyn eroista voit lukea täältä.
Kuvasta ei näe miltä kennolevy todellisuudessa näyttää, sillä tämä on tietokoneella piirretty. Oikeasti siitä näkyy paremmin läpi.
Tarpeiden kartoittaminen
Jos rehellisiä ollaan, rakastan suunnittelua. Se voi liittyä ihan mihin vaan, vaikkapa tulevan viikon päivällisten suunnitteluun... Sen ei tosiaan tarvitse olla mitään ihmeellistä. Mutta kun pääsee suunnittelemaan oman kasvihuoneen sisustusta (jos sitä voi siksi kutsua), niin tämä mamma on kyllä aika innoissaan! Haluan saada tilasta mahdollisimman paljon irti. Hyötykasvit ovat täällä päätähtenä, mutta haluan myös tilaa istuskella ja hyvän pöydän missä voi ruukuttaa, täytellä puutarhapäiväkirjaa, syödä grilliruokaa viileänä päivänä ja vaikka piirtää pikkuneidin kanssa. Eli perinteinen ruukutuspöytä saa nyt jäädä, ja sen sijaan pitää tehdä tai hankkia tilalle jokin monikäyttöisempi pöytä. Minulla on vähän sellainen paha tapa, että ajatukset lähtevät rönsyilemään aika helposti, ja siksi kirjoitan aina paperille ajatuksiani kun suunnittelen jotain. Aloitan miettimällä, mitä kaikkea kasvihuoneessani pitää olla. Tässä lista jonka sain aikaiseksi:
- taimet
- viiniköynnös
- pieni pöytä ja 4 tuolia/jakkaraa
- seinätilaa hylly(i)lle
- kaksi vesitynnyriä kastelujärjestelmille
- säilytyspaikka lämmittimelle, ruukuille jne.
- tyhjää tilaa millä voi tehdä milloin mitäkin
Tyyli ja materiaalit
Ennen kuin alan suunnittelemaan pohjaratkaisua, mietin tyyliä ja materiaaleja. Esteettisyys on minulle tärkeä asia, ja haluan että kasvihuone kuvastaa omaa tyyliäni ja on itselleni viihtyisä. Myös myrkyttömät materiaalit ja kierrätys ovat tärkeitä. Jos pitäisi sanoin kuvailla tyyliäni, niin sanoisin että se on rustiikkisen, boheemin ja selkeälinjaisen modernin sekoitus, ripauksella mummolaa. Kasvihuoneen selkeälinjainen ja tumma runko edustaa modernia puolta. Sitä haluan korostaa mustaksi käsitellyllä kasvulaatikoilla, joka samalla sitoo kasvihuoneen sisustuksen ulkopuolella olevaan lavatarhaan. Myös pienet yksityiskohdat, kuten seinään kiinnitettävät hyllyt ja ruukunpidikkeet tuovat modernia tuntua tilaan. Boheemisuus ja rustiikkisuus kulkevat aika käsi kädessä, ja se tulee esille vanhoissa tiilissä ja perunalaatikoissa, juuttikankaassa, terrakottaruukuissa ja ruosteisessa raudoitusverkossa. Värimaailma koostuu mustasta ja luonnonläheisistä sävyistä, ja materiaalit saavat olla mahdollisimman pitkälle siis luonnonmateriaaleja. Pinterest on täydellinen paikka hakea inspiraatiota ja nähdä valmiiksi sisustettuja kasvihuoneita. Jos olet haaveilija ja fiilistelijä kuten minä, suosittelen profiilin luomista Pinterestiin, jos sinulla ei jo sellaista ole. Kivikankaan profiilin näet tästä.
Pohjaratkaisu
Kun tarpeet ja materiaalit on mietitty, alan suunnittelemaan pohjaratkaisua. Pyrin käyttämään todellisia mittoja, jotta suunnitteleminen olisi helpompaa ja mittasuhteet luotettavia. Itse käytän tähän tietokonetta ja piirto-ohjelmaa, ja piirrän suhteessa 1:100. Teen kaikki eri pohjaratkaisut vierekkäin samalle paperille, jotta voin verrata niitä. Annan asian muhia jonkun aikaa, palaan piirustusten äärelle ja jatkan kunnes olen tyytyväinen. Kun olen päätynyt johonkin tiettyyn pohjaratkaisuun, suurennan sen A4 kokoiseksi ja tulostan.
Päädyin ratkaisuun, jossa huoneen vasemmalle seinälle tulee kaksi mustaksi käsiteltyä kasvatuslaatikkoa. Nämä rakennetaan puutavarasta ja korkeudeksi tulee noin 50 cm. Laatikoiden väliin, seinän keskelle tulee vesitynnyri. Se korotetaan tiilien avulla sopivalle korkeudelle.
Vastakkaiselle seinälle tulee altakasteleva hylly (tai kaksi?) huoneen etuosaan. Jos löydän jostain vanhan kommuutin tai kaapin (tavaroiden säilytystä varten), se sijoitetaan hyllyn alle. Muuten hyllyn ja kasvihuoneen ovien edusta jää tyhjäksi. Siihen saa sitten laittaa ruukkuja ja muuta, mitä nyt keksiikään. Samalle seinälle tulee vielä kolme kasvatussäkkiä. Koska säkit ovat mielestäni rumia, ajattelin laittaa ne vanhoihin perunalaatikoihin, ja peittää säkit päältäpäin juuttikankaalla. Kasvihuoneen oikeaan takakulmaan tulee toinen vesisäiliö, samalla periaatteella, eli tiilien päälle. Tynnyrit on sijoitettu niin, että automaattikastelujärjestelmän käyttö olisi mahdollisimman helppoa ja toimivaa.
Leveässä kasvihuoneessa on mahdollista hyödyntää keskikäytäväkin viljelemiseen. Koko pituudelle en aio kasvulavaa laittaa, mutta vajaan parin metrin pituinen kasvatusallas siihen tulee. Eli kasvihuoneen perälle tulee T:n mallinen tiilistä kasattu kasvuallas. Kasvualtaan päähän, melkein keskelle kasvihuonetta ajattelin sijoittaa pöydän. Koska käytävät ovat vain noin 70 cm leveät, pöydän kaverina pitää olla jakkarat tai penkit, jotka saa työnnettyä pöydän alle, etteivät ole edessä kun kasvihuoneessa liikutaan. En välttämättä halua, että pöydän yllä roikkuu tomaatintaimia tai muuta, joten pöydän ja kasvualtaan väliin kaavailin katosta ripustettua raudoitusverkkoa. Se toimisi tilanjakajana ja pitäisi taimet kasvualtaan puolella. Mietin myös, että olisin voinut ripustaa verkosta jonkun ison taulun (joku Ebba Masalinin kasvitaulu olisi ihana) tuomaan vähän kodikkuutta. Saa sitten nähdä miten se toimii noin käytännössä, ja näyttääkö se oikeasti yhtä hyvältä kuin ajatuksissani. Ai niin, raudoitusverkkoa tulee myös vasemmalle seinälle, kasvihuoneen etuosaan. Se toimii kurkkujen tukena.
Oven ja pöydän väliin jää nyt mielestäni hyvin tilaa, sillä en halua että kasvari on liian ahdaskaan. Kottikärryt pitää mahtua hyvin sisään ja niiden ympärillä pitää vielä päästä liikkumaankin.
Lämmön varaaminen
Osaan materiaaleista päädyin myös siksi, että ne keräävät päivän aikana lämpöä, jonka luovuttavat yöllä kun on viileämpää. Kasvihuoneen pohjaksi tulee jonkinlainen laattalattia. Edellisessä kasvihuoneessa oli myös laattapohja, ja se todettiin hyväksi. Myös tiiliskivet tulevat edellisestä kasvarista, jossa siis toimittivat samaa virkaa kuin tulevassa huoneessa. Kävin joskus yöllä ihan mielenkiinnosta testaamassa, että onko kasvihuoneessa lämmin, vaikka pihalla oli tosi viileä. Olihan siellä. Tiiliallas oli ulkopuolelta tunnusteltuna viileä, mutta multa tuntui käteen lämpimältä. Kasvihuoneessakin oli lämpö pysynyt hyvin. Myös isot vesiastiat varaavat lämpöä, ja tähänhän tulee niitä nyt kaksin kappalein. Värilläkin on väliä, tummat pinnat kun imevät itseensä enemmän lämpöä kuin vaaleat, jotka heijastavat valoa.
Lattian laatoitus, tiilipenkit ja vesitynnyrit varaavat lämpöä kasvihuoneessa. Kuva edellisestä kasvihuoneesta.
Sähkö ja valaistus
Mies veti minulle edelliseen kasvihuoneeseen sähköt, ja koska uusi kasvihuone tulee samalle paikalle, pistorasia löytyy jo. Eihän kasvihuoneeseen ole pakko sähköjä vetää, mutta kyllästyin jatkojohtoihin, jotka menivät melkein koko pihan poikki. Mihin sitä sähköä sitten tarvitsee? Jos haluaa taimet aikaisin kasvihuoneeseen, niin onhan se kiva että lämmittimen johdon voi lykätä suoraan kasvihuoneen pistorasiaan. Valaistus on toinen. Ostin muutamia vuosia sitten valosarjan (sellainen johto josta roikkuu hehkulamppuja), haaveena että joskus tulevaisuudessa saisin sen terassille ruokapöydän ylle. Terassi on rakennettu ja onhan siinä se pöytäkin, mutta kyseistä valosarjaa en sitten siihen laittanutkaan. Laitankin sen kasvariin, sinne se sopii täydellisesti. Ostin myös pari koristevaloa. Nämä eivät tarvitse sähköä, vaan toimivat aurinkokennolla. Ajattelin sijoittaa ne kasvihuoneen sisäpuolelle, ovien molemmin puolin. Valaisimen laitan ruukunpidikkeen, ja siihen jonkun kivan, valuvan viherkasvin. Varmasti näyttää kivalta illalla, kun hämärtää ja lamppu valaisee kasvin.
Vaikka alussa sanoin, että kasvit tulevat olemaan päätähtenä kasvihuoneessani, en kuitenkaan ole nyt niistä kertonut juurikaan mitään. Jätän sen toiseen kertaan, sillä tässä tuli jo nyt jo kaikenlaista. Mutta onhan mulla kodin yläkerran ikkunioden edessä taimia jo sen verran, että en oikein tiedä mihin niitä alan laittamaan. Ja nyt kuun vaihteessa olisi tarkoitus kylvää lisää siemeniä. Kasvihuoneelle olisi jo todellakin huutava tarve. Nyt pitää kuitenkin odottaa että routa lähtee maasta ja maa kuivuu, ennen kuin voidaan alkaa pystyttämään yhtikäs mitään.
Ihanaa kevättä kaikille!
Linda
Lue lisää aiheesta
- Kasvihuoneista
- Kasvihuoneunelmia Kackurissa
- Kasvihuone saaressa
- Ruokaa omasta maasta, omin käsin
- Prinsessana ryytimaalla
Pomintoja
- Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa
- Parhaat kasvihuoneet
- Kasvihuoneen perustukset
- Kasvihuoneen rakentaminen ja asennus - 12 vinkkiä