Kasvihuoneessa on talven aikana säilytetty sadevesitynnyreitä, ruukkuja ja kaikenlaista pientä tavaraa. Myös viime syksynä myrskytuulessa irronneet kennolevyt on vaan viskattu kasvihuoneen sisään jotta eivät lähtisi tuulen mukana. Näin ei kuitenkaan kuuluisi tehdä, vaan levyt olisi pitänyt kiinnittää paikalleen, jottei tuuli pääsisi huoneen sisään. Noh, ensi kerralla sitten.
Ensin tyhjensimme huoneen, ja lattia lakaistiin kunnolla. Tämän jälkeen kiinnitimme irronneet kennolevyt ja ovesta irronneen lasin.
Työnjohtajat vahtivat tilannetta.
Vinkki!
Tähän väliin haluaisin antaa pienen vinkin kennolevyihin liittyen. Tiesitkö, että kennolevyjen ulospäin tulevalla puolella on UV-suoja? Jos levy irtoaa kovassa tuulessa, et välttämättä tiedä miten päin levy on ollut rungossa kiinni, ja voit vahingossa kiinnittää sen väärin päin. Tällöin UV-suoja ei suojaa levyä, ja se haurastuu. Kannattaa siis merkitä kumpi puoli tulee sisään/ulos vedenpitävällä tussilla suoraan kennolevyyn. Itse merkkasin ”S”, eli ”sisään”, pesun jälkeen.
Pesuaineena käytin Julianan Bio-Clean desinfiointi- ja pesuainetta, joka on ympäristöystävällistä ja tarkoitettu juuri kasvihuoneiden ja lasiterassien puhdistukseen. Ensin kastelin nopeasti kasvihuoneen painepesurilla. Sitten sekoitin noin 1 dl pesuainetta ja 5 L lämmintä vettä (sekoitussuhde 1:50) ämpäriin. Pesuaineen voi levittää esim. painepesurilla tai suihkepullolla, mutta itse levitin sen harjalla (älä käytä kovaa harjaa, sillä se saattaa vaurioittaa kennolevyn pintaa, pehmeä harja on parempi). Näin sain samalla kertaa hangattua pinttyneet likatarhat pois. Annoin aineen vaikuttaa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen huuhdoin painepesuilla perusteellisesti koko huoneen.
Tarkemmat pesuohjeet ovat:
Kasvihuoneen pesu- ja desinfiointiaine
Syväpuhdistava pesuaine ilman lisättyä fosforia, valkaisuainetta ym. Pesuaine on täysin biohajoava, ja se on markkinoiden ympäristöystävällisin vaihtoehto.
Käyttöohjeet: Parhaan pesutuloksen saa käyttämällä esim. painepesuria (tuotteen matala viskositeetti mahdollistaa tarkan annostelun). Peitä pestävä alue vaahdolla, anna vaikuttaa noin 10 min, ja huuhdo sitten vaahto pois. Käytä kovaa harjaa pestäksesi pois mahdolliset likatahrat.
Annostelu: Suhde 1:50
Säilytys: Säilytä alkuperäispakkauksessa kuivassa ja varo hallaa. Parasta ennen: 2 vuotta ostamisen jälkeen.
Ensiapu
Silmät: Huuhdo välittömästi runsaalla vedellä, ja jatka kunnes lääkäri jatkaa hoitoa.
Iho: Huuhdo huolellisesti kädenlämpöisellä vedellä. Jos ilmenee ihottumaa tai punoitusta, soita lääkäriin.
Nieleminen: Huuhdo suu. Juo paljon vettä tai maitoa. Jos ilmenee vatsakipua, soita lääkäriin.
Huone kannattaa pestä ulkoa ja sisältä. Ainakin meidän kasvihuone oli likaisempi sisäpuolelta, kun kasvien kastelussa multaa on lentänyt pitkin seiniä ja taimien lehdet ja hedelmät ovat olleet painautuneena seiniä vasten.
Ajan kanssa kennolevyjen ja profiilien väliin kerääntyy likaa, ja kennojen sisään saattaa alkaa kasvaa pieniä sammalmättäitä. Varsinkin jos on pesuja jäänyt välistä. Meillä oli semmoinen tilanne, että ostimme oman kasvihuoneemme käytettynä. Tai se oli siis seissyt Pietarsaaren näyttelyalueella mallina. Kun malli uudistui, ostimme tämän ”vanhaksi jääneen” yksilön. Huone ei siis ole kunnon pesua saanut sinä aikana kun on näyttelyalueella seissyt, ja siksi likaa on kertynyt vähän enemmänkin eri kohtiin.
Minua tämä ei oikeastaan haittaa, kosmeettista kun on, mutta ajattelin kuitenkin näyttää miten nuo kennolevyt saa kunnolla puhtaiksi. Aina väillä asiasta kysellään, joten tässä olisi pientä pesuohjetta:
Elikkäs. Jos kennojen sisään on alkanut kasvaa levää tai sammalta, ja sen toisissaan haluaa saada sieltä pois, niin kaikki kennolevyt pitäisi irroittaa rungosta. Itse olen laiska, joten näytän tämän prosessin yhdellä kattolevyllä. Ja viimeistään tässä vaiheessa olisi hyvä merkata kummalla puolella UV-suoja on!
Levyjen ja rungon väliin kerääntyy levää, jonka saa helposti pestyä pois painepesurilla tai harjalla. Jos tähän hommaan ryhtyy, niin tässäkin kannattaa käyttää tuota Bio-Clean -pesuainetta, niin lopputulos on parempi.
Kennolevyt pestäänkin sitten niin, että aluksi irroitetaan levyn päissä olevat alumiinilistat. Tämän jäkeen poistetaan/nypitään käsin mahdollisimman paljon likaa/levää/sammalta pois. Kennoihin jäävä lika ja sammaltupot suihkutetaan pois painepesurilla.
Vinkkinä voin sanoa että kannattaa kääntää levy siten, että likaisempi puoli on alaspäin, ja suihkutella vettä sitten ylhäätlä päin. Itse tein fiksuna likkana ensin toisin päin, jolloin tupot yrittivät matkata kennojen läpi ja jäivät keskelle levyä kiinni. Kyllähän ne sieltä irotisvat kun hetken aikaa suihkutteli, mutta mitään järkeä tuossa ei ollut. Likainen reuna tuppoineen maahan päin siis!
Aloita varovasti, älä päästä vettä täydellä paineella. Lisää painetta tarpeen mukaan, ja varo ettei kennon reuna repeä. Parissa kennossa oli kunnolla pinttynyttä likaa, ja niihin valutin hieman pesuainetta, annoin vaikuttaa ja huuhdoin. Puhdasta tuli!
Kun runko puhdas ja kaikki kennolevyt pesty yksitellen, laitetaan levyjen päihin puhdistetut alumiinilistat takaisin kiinni, ja levyt asennetaan runkoon. Tähän koko pesuprosessiin saa varmasti valutettua verta, hikeä ja kyyneleitä, mutta lopputuloksena on suht upouudelta näyttävä kasvihuone. Ehkä jaksan tehdä tämän perusteellisesti sitten kymmenen vuoden päästä...
- Linda
Lue lisää aiheesta
- Kasvihuoneista
- Kasvihuoneunelmia Kackurissa
- Kasvihuone saaressa
- Ruokaa omasta maasta, omin käsin
- Prinsessana ryytimaalla
Pomintoja
- Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa
- Parhaat kasvihuoneet
- Kasvihuoneen perustukset
- Kasvihuoneen rakentaminen ja asennus - 12 vinkkiä