Omasta mielestäni ei. Omassa kasvihuoneessani on huomaamattomia rakoja esim. sokkelin ja sepelin välissä, lattiatasolla käy siis aina pieni veto. Myös ovien välissä on pieni rako ja huomasin viime kesänä että yksi takaseinän kennolevyistä on vähän huonosti laitettu paikalleen, sillä yläreunassa on muutaman millin rako. Tämän tyyppisiä rakoja on varmasti muuallakin rungossa, mutta eivät ole osuneet silmään. Nämä ovat kaikki helposti ”korjattavissa” olevia juttuja, joten miksi en ole tehnyt näille mitään? Vastaus on hyvin yksinkertainen. En halua, että kasvihuoneeni on täysin tiivis. Nämä pienet raot toimivat ilmanvaihtona. Kasvihuone on kuitenkin aika kostea tila. Jos se lisäksi olisi täysin tiivis, eikä ilma vaihtuisi ollenkaan, se olisi (mahdollisesti?) aikamoinen homeloukku.
Juliana Gardener on leveä ja tilava kasvihuone. Tämä kuva on otettu ensimmäisen vuoden alkukesästä, kun kasvihuone oli juuri kasattu.
Kun ulkona on vielä vähän viileä istua terassilla, voi aamupalan nauttia kasvihuoneessa. Hitaat aamut ovat parhaita!
Oman kasvihuoneen sato maistuu aina parhaalta!
Alkukesä 2018.
Myöhemmin kesällä 2018.
Vuonna 2019 halusin lisää tilaa taimille, joten pöytä siirrettiin terassille. Tilalle tuli 4 kasvusäkkiä, eli paikat jopa 12 taimelle! Tässä kasvatin tomaattia, chiliä ja munakoisoa.
Monikäyttöinen tila on mahtava ja antaa mahdollisuuksia vaikka mihin!
Entä jos kasvihuonetta haluaa lämmittää kylmempään aikaan? Siinä tapauksessa miettisin, onko pakollista pitää koko kasvihuonetta lämpimänä? Kasvihuoneen sisään voi rakentaa pienemmän talvikasvihuoneen, johon voi laittaa lämpöpuhaltimen. Vaihtoehtoisesti kasvihuoneeseen voi tehdä ”huoneen” kuplamuovista ja lämmittää pelkästään sitä. Jotkut hifistelijät vuoraavat kasvihuoneen katon ja seinät sisäpuolelta kaksinkertaisella kuplamuovilla, jotta puhaltimen tuottama lämpö ei karkaisi kylmällä.
Viime vuonna vein taimet kasvihuoneeseen pääsisäisen aikaan. Koko kasvihuoneen lämmittäminen kuluttaa turhaa energiaa, joten rajasin kuplamuovilla yli puolet kasvihuoneesta pois. Tästä löytyy erillinen postaus täältä.
Auringonvalo tekee taimille hyvää.
Oli miten oli, pointtini tässä on se, että kasvihuone ei ole 100% tiivis rakennelma. Jostain kolosta tai liitoskohdasta voi kovalla sateella tulla vähän vettä kasvihuoneeseen. Samoin kattoluukusta. Haittaako se? Itseäni ei ainakaan. Vaikka ensimmäisenä vuonna (ennen kun pyhitin kasvihuoneeni täysin taimille) hankin kasvihuoneeseeni antiikkiliikkeestä hienon vanhan pöydän ja pidin siellä syksyllä tyynyjä, vilttejä ja puutarhalehtiä, niin en koskaan ajatellut, että ne eivät saattaisi siellä kastua. Varsinkin syksyllä, kun oli viileää ja kosteaa, vein kaikki tekstiilit räsymattoja lukuun ottamatta sisätiloihin, jos tiesin, että en tulisi muutamaan päivään viettämään aikaa kasvihuoneessa. Ei olisi kovin kestävää antaa niiden kostua kasvihuoneeseen.
Kasvulaatikko muuttuu penkiksi/sohvaksi, kun sen päälle laittaa vanerilevyn ja räsymaton. Lapsiarjen keskeltä pääsee kasvihuoneeseen löhöämään ja katsomaan lempparisarjoja pädiltä. Ei huono ollenkaan. Itse katselin iltasella Fear the Walking Dead -sarjaa ja kuuntelin puutarha-aiheista podcastia.
Syksyllä kasvihuoneessa on kosteaa ja siksi vein tyynyt, viltit ja taljat sisälle silloin, kun en muutamaan päivään viettänyt aikaa kasvihuoneella.
Sähköllä toimiva puhallin lämmittää ja kuivattaa kasvihuonetta.
Omassa kasvihuoneessa ne raot tulee ja menee riippuen siitä, onko routa liikutellut kasvihuonetta tai ovatko kovat myrskytuulet löystyttäneet ruuveja ajan mittaan. Lämpötilaerot vaikuttanee jokseenkin myös. Kasvihuone on kuitenkin rakenteeltaan kevyt ja siinä on monia liitoksia. Hyvässä kasvihuoneessa osien pienet liikkumiset on huomioitu kasvihuoneen suunnittelussa, eikä se vaurioita kasvihuonetta. Joten jos tuntuu, että kasvihuone on jotenkin viallinen, koska sinne saattaa joskus kovalla sateella tulla vähän vettä tai näet jossain pikkuisen raon, niin haluan kaikella rakkaudella sanoa näin: Ei se ole viallinen, se on kasvihuone.
Lue lisää aiheesta
- Kasvihuoneista
- Kasvihuoneunelmia Kackurissa
- Kasvihuone saaressa
- Ruokaa omasta maasta, omin käsin
- Prinsessana ryytimaalla
Pomintoja
- Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa
- Parhaat kasvihuoneet
- Kasvihuoneen perustukset
- Kasvihuoneen rakentaminen ja asennus - 12 vinkkiä