{image:text}

Kasvihuone vanhoista ikkunoista – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Onko sinulla suunnitelmissa tehdä vanhoista ikkunoista itsellesi kasvihuone? Hieno homma, kierrätys kunniaan! Vanhoista ikkunoista tehtyä kasvihuonetta voi myös soveltaa ja tehdä siitä esimerkiksi eräänlainen kesähuone. Vaikka vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone ei välttämättä kestä aikaa, on se uniikki ja persoonallinen. Ota suunnittelussa huomioon ainakin kasvihuoneen koko, perustukset, sijoitus, budjetti, ikkunoiden kunto ja kattomateriaali. Tässä muutamia vinkkejä:


 

Minkä kokoinen kasvihuone?

Mieti mihin tarkoitukseen kasvihuone tulee, mitä toimintoja haluat sinne ja minkä verran tilaa jokainen toiminto tarvitsee. Hyötyviljelijällä käy useimmiten niin, että into kokeilla uusia lajeja kasvaa, jolloin tilaa saa olla reilusti. Kannattaa siis yleensä tehdä alkuperäistä suunnitelmaa hieman suurempi kasvihuone, jos on yhtään viherpeukalo. Kasvihuoneen kokoon vaikuttaa myös ympäristö, eli minkä kokoinen paikka sinulla on kasvihuoneelle varattuna ja tietysti se, minkä verran ikkunoita sinulla on käytössä. Jos huomaat, ettei ikkunoita ole tarpeeksi, voit tehdä pohjoisseinästä vaikkapa lauta- tai tiiliseinän. Tiili on siinä mielessä kiva, että se varaa lämpöä, jonka se luovuttaa kasvihuoneeseen kun ilta viilenee.

Myös kasvihuoneen hinta vaikuttaa kokoon. Monesti ajatellaan, että itse tehty ja rakennettu kasvihuone on valmiskasvihuonetta edullisempi. Jos lähes kaikki tarvittavat materiaalit löytyvät valmiiksi kotoa, niin sitten siinä säästää. Jos kotoa löytyy pelkästään kasa ikkunoita, täytyy hankkia lisäksi sokkelimateriaalit, puutavara, ruuvit, kiinnikkeet ovia ja tuuletusluukkuja varten, maalia, kennolevyt kattoa varten, mahdolliset kitit, silikonit ja säänkestävät ikkunamaalit, räystäät ja syöksytorvet jne. Eli jos säästömielessä haluaa rakentaa kasvihuoneen itse ikkunoista, kannattaa aloittaa laskemalla, minkä verran rahaa puutavaraan ja tarvikkeisiin menee kokonaisuudessaan, varsinkin jos kyseessä on vähän suurempi kasvihuone. Kierrätys on hieno asia, joten esim. jämämaaleja, räystäskouruja ja vanhoja tiiliä kannattaa kysellä vaikkapa paikallisista roskalavaryhmistä. Ellet itse ole kovin kätevä käsistäsi, eikä tuttavapiiristä löydy apua kasvihuoneen rakentamiseen, kannattaa kääntyä kirvesmiehen puoleen. Sekään ei välttämättä ole mikään kovin edullinen ratkaisu, joten ota tämäkin huomioon kun teet kustannusarvion.

Muista tarkistaa kuntasi rakennuslupa-asiat.



kasvihuoneen koko

kasvihuone kierrätysmateriaaleista
Jos teet kasvihuoneen kierrätysmateriaaleista säästömielessä, huomioi ikkunoiden ja muiden materiaalien määrät ja tee laskelma, jottei budjetti vahingossa ylity. Tutuilta, Facebookin roskalavaryhmistä ja nettikirppareilta voi löytyä jämämateriaaleja, joita kannattaa kysellä ja hyödyntää. Kuva: @nrantfi (Instagram)
 

Kasvihuoneen perustukset

Oli kyseessä minkälainen kasvihuone tahansa, hyvät perustukset ovat kaiken A ja O. Kasvihuoneelle voi tehdä maapohjaisen laatan, ruuvipaaluperustuksen, sen voi perustaa laatoille tai terassille. Tärkeintä on tasainen ja suora pohja. Sokkelin voi tehdä esim. betonista valamalla, kestopuusta tai tiilistä muuraamalla. Tärkeää on myös, että kasvihuone ankkuroidaan kunnolla paikalleen. Kasvihuoneen perustuksista ja pohjatöistä voit lukea enemmän linkin takaa.

Miten ja mihin kasvihuone kannattaa tontilla sijoittaa?

Kasvihuoneen paikka on syytä valita tarkkaan, jos pihasta löytyy muutama potentiaalinen kohta. Mieti ensin mihin kasvihuoneen sijoitat, ja sitten miten. Eli paikkaa valittaessa, ota huomioon talven lumikuormat. Älä sijoita kasvihuonetta sellaiseen paikka, jossa sen päälle voi romahtaa lunta, esim. muiden rakennusten katoilta tai puista. Puiden osalta huomioi myös riittävä välimatka, sillä niistä voi myrskytuulissa tippua suuriakin oksia. Jotkut puulajit myös roskaavat muita enemmän, jolloin räystäät saattavat tukkiintua ja kasvihuoneen kattoa joutuu puhdistamaan useammin. Seuraa auringon kiertoa, varjostavatko ympäröivät puut liikaa? Jos kasvihuone tulee kovin paahteiselle paikalle, pieni varjo voi keskellä päivää tehdä hyvää, mutta liian varjoisalla paikalla taimet eivät viihdy ja tuottavat pienemmän sadon. Jos kasvihuone tulee paikalle, johon kerääntyy esim. keväällä tai sateella paljon vettä, huomioi tämä kasvihuoneen perustuksia tehdessä ja tee kunnon salaojitukset. Tarvitsetko sähköä esim. lämmitintä tai valoja varten? Mieti, miten sähköt saisi vedettyä kasvihuoneeseen, vai riittääkö jatkoroikka. On myös hyvä, jos vesipiste löytyy suhteellisen läheltä kasvihuonetta.

Entä onko sillä väliä, miten päin kasvihuoneen sijoittaa? Yleisesti ottaen mennään sen mukaan, mikä sopii pihaan. Aurinko nousee idästä ja kiertää etelän kautta länteen. Tämä tarkoittaa sitä, että ihanteellista olisi, että aamuaurinko pääsee lämmittämään kasvihuoneen ja ilta-aurinko varastoisi lämpöä kasvihuoneeseen. Keskellä päivää kasvihuoneeseen voi tulla todella kuuma lämpimänä ja aurinkoisena päivänä, jolloin olisi hyvä varjostaa eteläseinää. Jos pihassa ei ole puuta hoitamassa tätä hommaa, voi sen tehdä varjostusverkkojen ja -kankaiden tai rullaverhojen avulla.



kasvihuoneen sijoitus
 

Mistä voit tehdä kasvihuoneen lattian?

Kasvihuoneen lattian voi tehdä monestakin eri materiaalista. Lattiamateriaalilla on väliä, sillä jotkut varaavat lämpöä, joidenkin käyttöä puoltaa helppohoitoisuus ja joskus valinta tehdään ihan vaan esteettisistä syistä. Jos kasvihuoneen perustukset on tehty käyttäen soraa, edullisin vaihtoehto on jättää kasvihuoneeseen sorapohja lattiaksi. Hyötyviljely kuitenkin roskaa ja soraan seasta on vaikea harjata roskia pois, ilman että koko lattia lähtee mukana. Soran sekaan alkaa ajan myötä kasvavaa rikkaruohoja, jotka täytyy nyppiä pois. Sora käytäville voi hankkia (huonokuntoisia) räsymattoja, jotka helpottavat kasvihuoneen siistinä pitämistä.

Yleisin ja helppohoitoisin lattiavaihtoehto kasvihuoneeseen on betonilaatta. Se varaa lämpöä, on helppo pitää siistinä ja kuumana päivänä sen voi kastella kylmällä vedellä, jotta lämpötila kasvihuoneessa laskisi hieman. Myös tiilet ja valettu betonilattia ajaa saman asian. Vanhoja tilliä voi saada ilmaiseksi ja ne antavat kivan rustiikkista ilmettä. Liuskekivilattia on kauniin näköinen ja sekin on helppo pitää puhtaana. Kestopuusta voi tehdä lautalattian, se tuntuu mukavalta jalkojen alla, varsinkin jos kasvihuonetta käytetään oleskeluun. Hyötyviljelyyn tarkoitetussa kasvihuoneessa lautalattia voi olla hankala, jos lautojen väliin menee kovin paljon roskia ja sieltä alkaa kasvaa rikkaruohoja.

Myös maapohja on mahdollinen, mutta sekin vaatii kitkemistä.
 

Minkälaiset ikkunat kasvihuoneeseen?

Ikkunoita löytyy kaikenlaisia, on vanhempaa ja uudempaa, yksinkertaista, kaksinkertaista ja jopa kolminkertaista, on pientä ja suurta, leveää ja kapeaa. Ikkunoiden ikä ja kunto vaikuttaa työmäärään, sillä vanhat ikkunat eivät aina ole kovin hyvässä kunnossa. Tarkista siis, pysyvätkö ikkunaruudut paikallaan, tarvitseeko vanha kitti poistaa ja uusia ja ovatko kehykset ehjät. Painele puukolla kehystä, jos se on jostain kohti pehmeä, se ei todennäköisesti tule kestämään kovin pitkään. Jos kyseessä on vanha sisäikkuna, se täytyy mahdollisesti käsitellä säänkestäväksi. Uudemmat, tupla- ja triplaikkunat ovat painavia ja vaativat vankemman rungon. Nämä eivät sovellu käytettäväksi kattoon. Yleensäkään ei kannata laittaa kevyempiäkään ikkunoita kattoon, varsinkaan jos kasvihuoneessa oleskellaan, sillä ikkunoiden lasi ei ole turvalasia. Turvalasi on karkaistua, mikä tekee siitä kestävämpää eikä se hajotessaan aiheuta vaaraa. Tavallinen lasi pirstaloituu ja saattaa aiheuttaa todella vakavia vammoja, jos terävä sirpale putoaa jonkun päälle. Kasvihuoneen katto kannattaa tehdä kennolevystä. Kennolevy luo kasveille hyvät valo-olosuhteet hajauttamalla auringonsäteet ja tasoittamalla valoeroja. Myös oleskelutilana käytettävässä kasvihuoneessa on mukavampi olla, kun aurinko ei paahda katosta suoraan päälle. Mitä paksumpi kennolevy, sitä vähemmän se taipuu ja sitä paremmin se pysyy paikallaan ja kestää lumen painon. Tarkista, että kennolevy on UV-suojattua, jotta se ei haperru rikki auringonvalosta. Kennolevyt liitetään toisiinsa esim. H-listoilla  ja harjaprofiililla.

Ikkunoiden koko ja muoto määrää kasvihuoneen ulkonäön. Jos käytössä on paljon eri kokoisia ja muotoisia ikkunoita, kasvihuoneen suunnittelemisesta voi tulla aikamoista palapelinkasaamista tai tetriksen pelaamista. Ei ole olemassa valmista suunnitelmaa, sillä jokainen itse tehty kasvihuone on uniikki. Tässä vaaditaan vähän luovuutta, rakennustaitoa ja varovaisuutta. Ikkunoita täytyy käsitellä todella varovaisesti, ettei yksikään mene rikki, sillä juuri saman kokoista voi olla vaikea löytää tilalle.

Jokainen kasvihuone tarvitsee tuuletusikkunoita. Ne voi sijoittaa joko seinään tai kattoon. Myös ovessa voi olla erillinen tuuletusluukku. Tuuletusluukut on tärkeä rakentaa niin, että ne saa myös pysymään kunnolla suljettuna tarvittaessa, eivätkä lennä tuulen mukana. Tuuletuksen varmistamiseksi kannattaa luukkuihin asentaa kasvihuoneen ikkunan automaattiavaajat.



kasvihuone vanhoista ikkunoista
Kasvihuoneen seinät voivat koostua eri kokoisista ikkunoista. Kuva: @katjuuza (Instagram)

Minkälainen sisustus kasvihuoneeseen?

Kasvihuoneensa voi jokainen sisustaa ihan omalla tyylillään, tai olla kokonaan sisustamatta jos se ei kiinnosta. Joillekin sopii valkoinen pitsihuvilamainen kasvihuone vaaleanpunaisine pelakuineen, kun taas toinen haluaa rustiikkisen piilopaikan, jonka katosta roikkuu ruosteinen vanha kattokruunu. Tai ehkä moderni mummola -tyyli, jossa kasvit on istutettu kierrätettyihin retroastioihin ja lattialla komeilee värikäs räsymatto, on sinulle kutsuvampi? Laitoit kasvihuoneeseesi sitten tomaatintaimia tai puusohvan, niin sisustus on hyvä miettiä etukäteen. Minkälainen pohjaratkaisu on hyvä? Miten saisi mahdollisimman paljon taimia mahtumaan pienen pöydän ja tuolin lisäksi? Täytyyhän sitä välillä istahtaa ja ihastella kättensä jälkeä.  Voit lukea lisää, mitä kannattaa ottaa huomioon kasvihuoneen sisustusta suunniteltaessa.
 


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Poimintoja