{image:text}

Hometta torjumassa

Kasvihuoneessa on tällä hetkellä ihanan runsasta. Vihreyttä vihreyden perään, keltaisia kurkun ja tomaatin kukkia sekä punaisia pilkahduksia siellä, missä tomaatti on jo kypsymässä. Tähän runsauteen kun lisää sateiset säät, saattaa kasvihuoneeseen jäävä kosteus tuottaa ongelmia.

 

 

Juliana Premium kasvihuone sisältä

Kasvihuoneessa on kyllä mukavan vihreää! Ja lisää tulee, istutin syksyksi pinaatteja kasvamaan pieneen puulaatikkoon.

 

Olin tutkimassa ja ihastelemassa kasveja (kyllä, minä haahuilen aika usein kasvihuoneessa ja vähän kurkin kaikkia kasveja :) ) ja sitten löysin kasvulaatikon laitimmaisesta marjatomaatista hometta. Harmillista kyllä, sitä oli aika lailla koko kasvissa. Päädyin kärräämään kasvin ulos kasvihuoneesta yhtä pientä versoa lukuun ottamatta, sillä minulla on muitakin marjatomaatteja ja näytti siltä, että vieruskasvit olivat vielä säästyneet ongelmalta.

Olen latvonut tomaatit jo aikaisemmin ja siitähän kasvit innostuivat suorastaan kilpaa puskememaan uusia varkaita ja versoja leikattavakseni. Homeen löydyttyä otin jälleen kerran sakset käteen ja aloin leikata kasvustoon ilmaa. Sylillinen tomaatin ja tomatillon versoja lähti kompostin suuntaan. Homeinen kasvi kannattaa muuten polttaa ja veinkin marjatomaatin rangan odottamaan venetsilaisia ja kokkotulta.

 

Hometta tomaatintaimessa

Tomaatin lehdissä oli mustaa homekasvustoa, joka pölisi koskettaessa.

 

Juliana lasikasvihuone sisältä

Kuva kasvihuoneesta viime viikolta. Pilvisenä päivänä seinillä ja katolla oli kosteutta vielä yhdentoista jälkeen.

 

TUULETUSTA JA LÄMPÖÄ

On varmaan myönnettävä, että kesä alkaa hiljalleen taittua, jos ei nyt ihan syksyksi, niin ainakin loppukesäksi. Kosteutta on siis tulossa lisää. Minulla on hyviä kokemuksia lämmittimen käytöstä viime keväältä, se ei kuluttanut ollenkaan niin paljon sähköä kuin olin pelännyt. Niinpä hain Biogreenin lämmittimen taas kasvihuoneeseen käyttöä varten. Nyt ensihätään lainasin kahvittelupöytääni tuulettimen alustaksi, jotta puhallus osuisi kasvulavassa kasvaviin tomaatteihin. Säädin termostaatin tuottamaan hieman lämpöäkin, jotta kosteus häviäisi tehokkaasti. Pistorasiaan liitin aikakytkimen ja puhallin alkaa nyt puhaltamaan aamu-kuudelta kosteutta pois aina yhdeksään asti aamulla. Katsotaan jos tämä riittää estämään kosteuden tuomia ongelmia kasvihuoneessa vai lisätäänkö tuuletusaikaa tai avataan lisää räppänöitä!

 

Puhallin homeenpoistoon kasvihuoneessa

Palma Biogreen tuulettaa kasvihuoneen aamuisin.

 

Juliana Premiun lasikasvihuoneen kattoluukku - kasvihuoneen tuuletus

Kosteuden pitää päästä myös ulos kasvihuoneesta. Sitä puolta hoitaa tuuletusluukut, joiden automatiikan olen säätänyt avaamaan luukun mahdollisimman herkästi.

 

PUUTARHURIN YRTTITUNNISTUS

Tähän loppuun sopii kevennys saaristopuutarhurin yrttientunnistuksesta. Ennen kesälomareissua kylvin yrttejä useampaan ruukkuun. Sinne meni erilaisia basilikoja, sitruunamelissaa ja ties mitä. Tosiaan, ties mitä. Yhdessä ruukussa ei tapahtunut mitään ja kun siellä sitten alkoi tapahtua, en enää muistanut mitä olin sinne kylvänyt. Pikkutaimi ei oikein soittanut puutarhurin kelloja, en tosiaan tunnistanut kasvia, edes maistamisen jälkeen. Maku oli voimakas, mutten oikein osannut paikantaa sitä. Ehkä se oli joku eksoottisemmista pusseista, ajattelin. Nyt taimi oli kasvanut hyvin ja sillä oli jo useampi verso. Olin maistanut sitä jo toisenkin kerran, mutta lamppu ei syttynyt vieläkään. Pari päivää sitten tarkastelin kasvihuoneessa majailevaa yrttiä ja se alkoikin saada tuttuja piirteitä. Se on aivan supertavallinen rikkaruoho! Ilmankos maku ei oikein täsmännyt mihinkään!

 

rikkaruoho - kasvihuoneen tuuletus

Pienenä se näytti ihan hienolta yrttikasvilta!

 

Rikkaruoho

Mutta sehän se on, perusrikkaruoho… En kyllä tunnista tätäkään nimeltä, löytyykö ruudun takaa viisautta?

 

Mukavaa loppukesää ja pitäkäähän kasvihuoneet kuivina!

 

-annika-