Hauki

Lahko: haukikalat

Hauki on ahvenen ohella sisävesiemme yleisimpiä kaloja. Tyypillinen hauen esiintymispaikka on järvi, meren rannikko tai joki, joissa on paljon kasvillisuutta ja matalia rantoja. Nopeakasvuisena se saavuttaa puolen metrin pituuden yleensä 5-6-vuotiaana ja metrin pituuden 6-10 vuotta myöhemmin.

 

 

 

Hauki ja IronSilk -verkko.

 

Verkko

Solmuväli 45-50 mm noin kilon painoisen hauen pyyntiin, isolle hauelle 55-80 mm. Langanvahvuus 0.25 mm, kierrettylankainen multimonofil 0.12x3, 0.15x3, nailon 210D/2 tai IronSilk monikuitulanka.

 

Syksy

Hauet saapuvat matalaan syyskutuisten kalojen perässä. Silloin hyviä verkkopaikkoja ovat karikot, sisälahdet ja kaislikoiden laidat. Tuulenpuoleiset rannat houkuttelevat haukia, koska sinne kerääntyvät myös sen saalistamat pikkukalat.

 

Talvi

Heti jäiden tultua hauki liikkuu aktiivisesti saaliskalan perässä karikoiden ja rantojen lähellä. Keskitalvella hauet hakeutuvat syvempiin vesiin ja niiden liikkuminen on vähäistä. Paksun jään aikana hidasliikkeistä haukea varten vaihdetaan verkot ohutlankaisempiin (0,17 – 0,20 mm, 0,12x3 tai IronSilk).

 

Kevät

Hauki kutee aivan matalaan rantojen lähelle heti kun jäät sulavat. Järvissä kutualueina ovat matalat tulvarannat ja merellä matalat kasvillisuusrannat, purojen ja jokien suistot sekä mereen yhteydessä olevat järvet ja lammet. Paksulankaiset verkot lasketaan matalaan rantaveteen hauen kutupaikoille, heti kun jäätilanne sallii.

 

Kesä

Kudun loputtua kaikki isot hauet siirtyvät syvemmille vesille, pienempien (0-2 kg) jäädessä rantamatalaan koko kesäksi. Isot hauet liikkuvat keskikesällä usein välivedessä syvänteiden kohdalla saalistamassa, joten niiden saanti pohjaverkoilla on vaikeaa.

 

 

- Kivikangas Oy