Lihan syönnin vähentymisen vuoksi, olen alkanut miettimään, josko voisi olla ostamatta kaupasta lihaa ja kalaa. Jos kaikki perheemme syömä liha olisikin metsästettyä? Tuttavapiiristä löytyy metsästäjiä ja miehenikin käy muutaman kerran vuodessa metsästämässä lintuja ja pienriistaa. Kalastaminen onnistuu myös, sillä asumme meren vieressä, sille täytyy vain järjestää aikaa. Söisin kyllä mielelläni ihan kaikkea kalaa eri muodoissa. Tuntuu eettisemmältä syödä lihaa, joka tulee vapaana metsässä eläneistä eläimistä ja vapaana järvissä tai merissä uineita kaloja. Eihän tämä nyt ihan utopistinen ajatus ole?
Erityisesti naudan- ja porsaanlihan korvaaminen kalalla, riistalla ja kasvispainotteisella ruokavaliolla, on hyötyä myös ympäristölle. Naudanlihan tuottaminen kuluttaa valtavia määriä vettä, vaatii paljon maata ja sillä on suuri hiilijalanjälki. Sen syömistä olisi hyvä vähentää myös ihan terveyden kannalta. Yleisesti ottaen keskiverto ihminen syö liikaa lihaa ja aivan liian vähän kalaa. Kala sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä aineita, kuten proteiinia, terveellisiä rasvoja (esim. omega-3-rasvahappoja), vitamiineja (esim. runsaasti D-vitamiinia) ja kivennäisaineita. Lisäämällä kalansyöntiä, lihansyönti vähenee automaattisesti. Riistan ja luonnonkalan hiilijalanjälki on pieni, niiden liha ei sisällä antibiootteja, eikä väri- tai lisäaineita. Hyvä asia tässä on myös se, että nämä kalat ovat täyin ilmaisia. Kalastusvehkeet maksavat itsensä takaisin nopeasti, kun löytyy hyvä kalapaikka.
Verkoilla kalastetusta 4,4 kilon hauesta teimme herkullisia haukipullia.
Hankimme kalastusluvat ja kalastusvälineet. Ostin neljä katiskaa, jotka käymme päivittäin tai joka toinen päivä kokemassa. Lasten mielestä se on myös jännittävää puuhaa ja oppivat samalla, mistä ruoka tulee, miten sitä käsitellään ja että kalasaalis (=ruoka) ei ole mikään itsestäänselvyys. Tarkoitus olisi myös alkaa kalastamaan verkoilla enemmän. Itse pidän kuitenkin vielä tällä hetkellä enemmän katiskakalastuksesta, sillä katiskan kokeminen on helppoa ja nopeaa ja voin valikoida mitä kaloja haluan viedä mukanani rantaan. Kun veneessä on kahden aikuisen lisäksi kaksi pientä lasta ja iso koira, on ihan kiva kun katiskat ovat kokoon taittuvat!
Veneellä liikkuminen tekee mielelle hyvää.
Täytyy sanoa, että on aika mukava töiden jälkeen hakea lapset tarhasta ja suunnata koko porukan kesken suoraan vesille, vaikka vain hetkeksi. Se on todella rentouttavaa ja maadoittavaa. Kalastamisessa onkin se hyvä puoli, että pääsee luontoon. Siinä tulee sama tunne, kuin siitä, kun laskee kädet multaan ja hoitaa kasvimaata. Tavallaan minua myös kiehtoo se tietty alkukantaisuus. Se, että voi astua ulos luontoon ja hakea sieltä ruokaa pöytään, täysin ilman ruokakaupassa käyntiä. Wau, kyllä kai siitä saa olla ylpeä? Sisäinen pieni survivalistinikin huokaa helpotuksesta. Sitten kun elämme zombie-apokalyptiassa (koska kaikkihan me tiedämme, että tämä tulee tapahtumaan, vai mitä?), ainakin proteiinin saanti on turvattu!
Noh, ei kai nyt sentään. Mutta siis tässä pikakertaus siitä, miksi minä haluan syödä enemmän itse kalastettua kalaa:
- Se on ekoteko (pieni hiilijalanjälki, vähentää lihan syömistä)
- Se on terveellistä
- Se on herkullista ja siitä voi tehdä vaikka ja mitä
- Se on taatusti tuoretta
- Kalastus on helppoa (esim. katiskalla)
- Se on ilmaista ja puhdasta lähiruokaa
- Kalastus on mielestäni hyvä perustaito osata
- Se on eettinen proteiininlähde
- Kalastaminen on jännittävää
- Vesillä liikkuminen tekee hyvää mielelle
- Siitä ei tule pakkausjätettä
Katsotaan minkälaisen omavaraisuusasteen saavutamme kalan suhteen! Motivaatio ainakin on kohdillaan.
Linda
Lue lisää aiheesta
- Kasvihuoneista
- Kasvihuoneunelmia Kackurissa
- Kasvihuone saaressa
- Ruokaa omasta maasta, omin käsin
- Prinsessana ryytimaalla
Pomintoja
- Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa
- Parhaat kasvihuoneet
- Kasvihuoneen perustukset
- Kasvihuoneen rakentaminen ja asennus - 12 vinkkiä