{image:text}

Blumat automaattikastelija – 10 kysymystä ja vastausta

Aika usein kysellään, voiko Blumat automaattikastelulaitetta käyttää puutarhan lavassa, montako anturia laitetaan kasvusäkkiin, minkä kokoisen järjestelmän vähän suurempi kasvihuone vaatii jne. Käydäänpäs siis seuraavaksi vähän näitä asioita läpi. Olen aiemmin kirjoittanut Blumatin toimintaperiaatteesta ja käyttöönotosta täällä.
 

Kerrataanpas, miten laite toimii. Blumat kastelujärjestelmä ei vaadi sähköä tai painevettä, vaan ottaa veden astiasta, kuten saavista tai tynnyristä. Keraaminen kasvualustaan työnnettävä anturi tunnistaa, onko maa tarpeeksi kosteaa vai ei. Järjestelmän jokaisen kasteluanturin kastelutiheyttä voi säätää kullekin taimelle sopivaksi. Järjestelmä säästää vettä ja oikein säädettynä liikakastelu on mahdotonta. Jos haluat tietää tästä tarkemmin, kannattaa käydä lukemassa tuo vanhempi julkaisu aiheesta.
 

Sitten niihin kysymyksiin.
 

Montako kasteluanturia kasvusäkkiin kannattaa laittaa?

Kasvusäkkejähän on eri mallisia ja itse olen käyttänyt Biolanin säkkejä. Laitan säkkiin yleensä kolme tainta ja kaksi kasteluanturia, jotka työnnän säkin kastelureikiin. Leikkaan yleensä reiät suuremmaksi, ovaaliin muotoon, jotta anturi mahtuu kokonaisuudessaan sinne. Yksi anturi kastelee n. Ø 20-25 cm kokoisen alueen, joten mallailen anturia paikalleen sen mukaan. Halutessaan antureita voi laittaa kolme, mutta itse olen todennut, että kaksi riittä. Tippuletkun laitan niin, että se tiputtaa vettä kastelureiästä, ei suoraan taimen juurelle, mutta riittävän lähelle kuitenkin.


Blumat kasteluanturit kasvusäkissä

 

Kuinka suuri kastelujärjestelmä hiukan isompaan kasvihuoneeseen tarvitaan?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä se riippuu taimien määrästä, käyttääkö kasvualtaita, ruukkuja vai kasvusäkkejä ja siitä, miten kasvihuone on sisustuettu. Minulla on noin 19 neliön kasvihuone ja käytän sitä tässä esimerkkinä. Blumat on siitä tosi kätevä, että siihen on saatavilla kaikenlaisia liittimiä ja lisäosia, joilla kastelujärjestelmästä saa muokattua juuri omiin tarpeisiin täydellisen. Nyt kun käytän kasvusäkkejä, kasteluantureita on käytössä vähemmän. Jos minulla olisi taimet multalaareissa, antureita olisi enemmän, koska silloin taimien välissä olisi varmaan yrttejä ja kukkia, jolloin kastelun täytyy olla laaja-alaisempaa.

 

Blumat kasvihuoneessa
18,8 neliönen Juliana Gardener.

taimet kasvihuoneessa
Suurin osa taimista on kasvatussäkeissä, viiniköynnökset ja ruohosipuli ovat multalaareissa. Osa ksavatussäkeistä on nostettu vanhojen kasvualtaiden päälle.

Blumat automaattikastelulaite isossa kasvihuoneessa
Bulmat kastelujärjestelmä asennettuna kasvihuoneeseen.

 

Tuleeko Blumatin mukana vesisäiliö?

Ei, vesisäiliö on hankittava erikseen. Säiliön koko riippuu kasteluantureiden ja taimien määrästä ja koosta, sekä siitä, kuinka usein säiliö halutaan täyttää. Mitä suurempi säiliö, sitä harvemmat täyttövälit. Minulla on käytössä kolme n. 180 litran tynnyriä. Nykyisellä kastelujärjestelmällä tynnyrit täytetään keskimäärin kerran viikossa, kun sää on lämmin ja aurinkoinen. Jos kasvihuonetta käytetään enemmän oleskeluun ja siellä on vain muutamia taimia tai kukkia, riittää pienempi vesisäiliö.

 

Voiko Blumatia käyttää ulkona lavassa tai kasvulaatikossa?

Kyllä voi, laite toimii ihan samalla tavalla, oli se sitten kasvihuoneessa tai ulkona. Sitä voi käyttää niin syötäville kasveille, kuin kukille. Kun Blumatia käytetään ulkona, on hyvä ottaa huomioon, että kosteus haihtuu maasta nopeammin kuin kasvihuoneessa, auringonpaisteen ja tuulen vuoksi. Suositteltavaa olisi siis kattaa kasvulaatikot esim. ruohosilpulla, jolloin kosteus pysyy paremmin maassa ja vettä kuluu kasteluun vähemmän. Jos haluaa kastella suurempaa alaa, voi järjestelmään liittää myös jakotippusuuttimia.

 

Voiko kastelulannoitetta laittaa suoraan vesisäiliöön?

Se ei ole suositeltavaa, sillä emme tiedä, hapertuvatko kastelujärjestelmän osat lannoitteesta.

 

Kasteleeko Blumat myös keraamisen anturin kautta?

Ei kastele. Keraaminen anturi täytetään vedellä, mutta kastelu tapahtuu tippuletkun kautta. Jos vesisäiliö on tyhjä tai tippuletku tukossa, keraaminen anturi voi ajan kanssa tyjhentyä. Silloin se on taas täytettävä vedellä, ennen käyttöönottoa.

 

Voiko järjestelmä mennä tukkoon?

Kyllä voi. On tärkeää, että kasteluvedessä ja vesisäiliössä ei ole roskia, jotka voivat tukkia liittimiä tai tippuletkua. Vesisäiliössähän roskat yleensä kelluvat, joten ongelma saattaa ilmetä siinä vaiheessa, kun veden pinta saavuttaa säiliöliittimen vedenottoreiän. Vesisäiliön päälle voi laittaa kannen tai vaikka kankaan, jossa on painot reunoissa, jottei säiliöön tipu roskia taimista. Järjestelmän tukkiutuminen ei ole mikään yleinen ongelma, mutta on hyvä olla tietoinen asiasta. Jos jokin osa menee tukkoon, voi kyseisen osan korvata uudella. Verkkokaupastamme löytyy Blumatiin tarvittavia lisä- ja varaosia.

 

Muutin taimien paikkaa kasvihuoneessa, eikä jokaisen kasteluanturin kohdalla ole enää tainta. Täytyykö minun ottaa anturi irti ja korvata se ehyellä kasteluletkulla, jotta järjestelmä toimii?

Ei tarvitse. Itse vaihtelen vuosittain taimien paikkaa ja muutoksia järjestelmään tulee väistämättä. Silloin olen leikannut kasteluletkun poikki siitä kohtaa, mistä puuttuu tarvittava kasteluanturi ja ”turhaksi” jääneet järjestelmässä kiinni olevat anturit olen irrottanut kasteluletkusta niin, että liitin jää paikalleen. Liitin täytyy tukkia, jottei siitä valu kasteluvettä hukkaan. Se onnistuu helposti leikkaamalla pienen palan tippuletkua ja tekemällä siihen tiukan solmun. Tämä sitten kiinnitetään liittimeen. Tämä on tällainen ”laiskan ihmisen pikakorjaus”, toki liittimen ja vanhat letkunpätkät voi ottaa pois ja korvata uudella.


blumat liittimen tukkiminen

 

Voiko vesisäiliö olla kasvihuoneen ulkopuolella?

Kyllä voi, silloin porataan reikä esim. kasvihuoneen sokkeliin kasteluletkua varten. Säiliön täytyy myös kasvihuoneen ulkopuolella seistä korokkeen päällä, aivan kuten kasvihuoneessakin. On tärkeää peittää vesiastia niin, ettei sinne lennä roskia tai joudu lintuja, hyönteisiä tai muita pieneläimiä. Vesisäiliön pitäminen kasvihuoneen sisällä on hyvä ratkaisu siinä mielessä, että viileinä päiviä vesi pysyy paremmin lämpimänä ja luovuttaa aurinkoisen päivän jälkeen lämpöä kasvihuoneeseen yöllä. On kuitenkin ymmärrettävää, jos taimille haluaa lisää tila ja päätyy sijoittamaan säiliön kasvihuoneen ulkopuolelle.

 

Miksi Blumatia hehkutetaan niin paljon?

Omasta mielestäni Blumat on paras automaattikastelulaite monestakin syystä. Ensinnäkin juuri siksi, että se ei vaadi sähköä tai painevettä toimiakseen, joten sitä voi käyttää myös mökillä alkeellisissa oloissa. Toisekseen, Blumat on todella luotettava, helppokäyttöinen ja pitkäikäinen. Minulla on kasvihuoneessa paljon erilaisia kasveja, joilla on erilaiset tarpeet kastelun suhteen ja minusta on hienoa, että on olemassa simppeli laite joka osaa itsestään kastella jokaista tainta juuri sen kyseisen taimen tarpeen mukaisesti, eikä tiputa jokaisesta anturista vettä samaan tahtiin jatkuvalla syötöllä. Tämä myös säästää vettä, mikä on hyvä. Lisäksi on tärkeää, että järjestelmää pystyy laajentaa ja muokata omiin tarpeisiin, joten lisä- ja varaosia täytyy olla saatavilla. Olen käyttänyt Blumatia monta vuotta, eikä kasvihuoneessani varmaan kasvaisi oikein mikään ilman sitä. Hehkutus ei siis ole turhaa :)


- Linda