{image:text}

Black garlic majoneesi – tee itse majoneesia ja mustaa valkosipulia

Tuliko kasvimaalta suuri sato valkosipuleita? Tee black garlicia!

Ai siis mikä ihmeen black garlic? Black garlic, eli musta valkosipuli valmistetaan hyvin pitkälti fermentoimalla. Eli valkosipulia kypsennetään miedolla lämmöllä, jolloin se karamellisoituu ja muuttuu mustaksi. Tämä käsittely muuttaa valkosipulin makua ja poistaa siitä kitkeryyden. Mustassa valkosipulissa yhdistyy kirpeys, makeus ja umami. Maku on hyvin aromikas. Myös koostumus muuttuu ja se on helppo painella tahnaksi pienellä lusikalla. Niille, jotka eivät tykkää valkosipulin tuomista hajuhaitoista, musta valkosipuli on erinomainen valinta, sillä käymisprosessi poistaa myös valkosipulille ominaisen hajun.

Black garlicia on saatavilla valmiina joistain ruokakaupoista. Voit myös valmistaa sitä itse! Se on helppoa, mutta vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä valmistus (odottelu) kestää jopa pari kuukautta!

 

Näin valmistat mustaa valkosipulia:


Tarvitset:

Kokonaisia valkosipuleita

Tuorekelmua

Alumiinifoliota

Kasvikuivurin


 

Tee näin:

1. Kääri valkosipulit kelmuun tiukasti, kääri vielä päälle kaksi kerrosta alumiinifoliota, niin että valkosipulit ovat tiiviitä nyyttejä, eivätkä ne ole kosketuksissa ilman kanssa.

2. Laita valkosipulit vihanneskuivuriin 60 asteeseen. Valmistusaika 4-8viikkoa.

3. Neljän viikon jälkeen voi nyyttiä hieman avata ja tarkistaa viikon välein onko valkosipulit muuttuneet mustiksi. Valkosipulien tulisi olla aivan mustia kun ne ovat valmiita.

4. Kun valkosipulit ovat valmiita, ota ne pois kääröistään ja anna niiden kuivua pöydällä vähintään vuorokauden verran.

5. Säilytä mustat valkosipulisi pussissa tai astiassa jääkaapissa.


 

black garlic


 

Entäs se majoneesi? Voit tehdä black garlic majoneesisi pitkän kaavan mukaan, tai sitten siitä, mistä aita on matalin. Ellet kerkeä, jaksa tai halua tehdä omaa majoneesia (mikä on yllättävän helppoa), lompsi kauppaan ja osta valmis purkki. Itse käytän Hellmansin majoneesia, sillä se on maultaan mielestäni parasta. Jos haluat tehdä vegaanisen version, Hellmansin majoneesia löytyy myös vegaanisena.

Jos kuitenkin haluat valmistaa majoneesin itse, tässä naurettavan helppo ja nopea ohje itse tehtyyn majoneesiin.

 

Itse tehty majoneesi


Tarvitset:

1 kananmuna

2 dl rypsiöljyä

1 tl Dijon-sinappia

1 tl etikkaa

½ tl sitruunamehua

suolaa

valkopippuria

 

Tee näin:

1. Riko kananmuna kapeaan astiaan, esim. suureen mittakuppiin/-kannuun.

2. Lisää öljy, sinappi, etikka, sitruunamehu ja mausteet.

3. Laita sauvasekoitin kupin pohjaan niin, että se peittää keltuaisen. Pidä sauvaa paikallaan ja anna käydä, kunne seoksesta alkaa tulla paksumpaa. Nosta sauvaa hyvin hitaasti ylöspäin. Sekoita tasaiseksi.

4. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.


 

itse tehty majoneesi


 

Black garlic majoneesi


Tarvitset:

200 g majoneesia

5 kpl black garlic kynttä

 

Tee näin:

1. Muussaa pienellä lusikalla mustat valkosipulinkynnet.

2. Sekoita valkosipulimuussi majoneesiin.

3. Laita jääkaappiin tekeytymään. Majoneesi on valmis käytettäväksi heti, mutta maku syvenee ja väri muuttuu tummemmaksi, mitä pidempään se tekeytyy. Sekoita välillä ja säilytä jääkaapissa.


 

musta valkosipuli

black garlic majoneesi


 


kasvihuoneblogit


Lue lisää aiheesta


Pomintoja