1. Viljele mistä tykkäät
Ruokahävikki on suuri ongelma ja varsinkin kotitalouksissa heitetään vuositasolla paljon ruokaa roskiin. Ei siis ehkä ole kovin järkevää viljellä sellaista, mistä et tykkää ja mikä ei tule hyödynnettyä. Jos et pidä esim. lehtikaalista, kannattaako sitä edes kasvattaa? Tapaatko säilöä kasapäin kurkkua, mutta oikestaan pidätkin siitä vaan tuoreena suoraan kasvihuoneesta ja kurkkusalaatti jää syömättä? Kasvata vain sen verran kurkkuja, että sinun ei tarvitse säilöä niitä ja viljele sellaisia kasviksia, joista oikeasti tykkäät.
2. Kiertoviljely ja kompostointi
Paras mahdollinen tilanne on, kun ravinteikasta multaa löytyy omasta takaa, eikä kaupan multapusseja tarvitse ostaa joka vuosi suuria määriä. Hyödyntämällä kiertoviljelyä ja kompostiomalla omat biojätteet, pärjää jo pitkälle. Kiertoviljelyllä tarkoitetaan kasvien vuoroviljelyä. Itse pyrin hyödyntämään neljän vuoden viljleykiertoa, jolloin sama kasvi kiertää neljä ei kasvupaikkaa, ennen kuin viljelen sitä seuraavan kerran samalla paikalla. Miksi? Vuoroviljely vähentää tuholaisia, edistää kasvualustan ravinnetasapainoa ja möyhentää maata. Neljän vuoden kiertoviljelyssä kasvit jaetaan neljään eri ryhmään:
Ryhmä 1: Kasvit jotka vaativat paljon ravinteita, esim. kurkku, kurpitsa, kaalit, maissi ja purjo.
Ryhmä 2: Kasvit jotka vaativat kohtalaisesti ravinteita, esim. salaatit, sipulit, juurikkaat ja mangoldi.
Ryhmä 3: Kasvit jotka vaativat vähän ravinteita, esim. peruna, yrtit ja retiisi.
Ryhmä 4: Kasvit jotka toimivat maanparannuskasveina, esim. herneet ja pavut.
Viljelykierto:
1. ryhmän kasvit siirtyvät 4. ryhmän paikalle
2. ryhmän kasvit siirtyvät 1. ryhmän paikalle
3. ryhmän kasvit siirtyvät 2. ryhmän paikalle
4. ryhmän kasvit siirtyvät 3. ryhmän paikalle
Hyödynnä myös maatuvat roskat! Jokaisesta taloudesta syntyy biojätettä. Keittiö- ja puutarhajäte kannattaa kompostoida, jotta se saadaan hyödynnettyä ravinteikkaana maanparannusaineena kasvimaalla. Näin säästät myös jätehuoltokustannuksissa!
3. Kierrätysastiat ja taimituet kepeistä
Kätevät taimiruukut saat kun kurkkaat kotisi roskienlajittelupisteeseen. Taimien idättämiseen voi käyttää pieniä astioita, kuten jugurttipurkkeja, kananmunakennoja tai sanomalehdistä taiteltuja taimipotteja. Viinirypälerasiasta tulee hyvä minikasvihuone.
Tomaattien esikasvatukseen täydellisiä kasvatusastioita ovat maito-, piimä- ja mehutölkit ja kahvipaketit. Idätä tomaatinsiemenet aluksi matalammassa astiassa. Kun taimi kasvaa ja se on aika siirtää suurempaan astiaan, kannattaa taimi istuttaa aiempaa syvemmälle, sillä tomaatti kasvattaa juuria myös varteen. Maitotölkki on tähän todella kätevä! Jos käytät kahvipakettia, voit aluksi kääntää pussin reunan alas. Kun taimi kasvaa, voit kääntää reunan ylös ja lisätä multaa.
Viherkasvien ja kesäkukkien mukana tulevat ruukut voi myös puhdistaa ja käyttää uudestaan.
Kastelualustana käy esim. dyno, kirpparilta löydetty laminoitu tarjotin tai vanha uunipelti. Syvempää uunipeltiä voit myös käyttää idätysalustana tai vaikka kasvattaa siinä salaattia.
Jos käytät taimikasvatukseen kookoskuutioita, suuret voirasiat ja muoviset jäätelöpakkaukset ovat niille hyviä ja juuri oikean kokoisia alustoja. Ne vievät esim. vanhaa lautasta vähemmän tilaa ja niihin saa enemmän vettä. Minä käytän niitä myös siementen idättämiseen.
Käytän samoja puisia tikkuja taimitukina vuodesta toiseen. Metsälenkillä voi ottaa maasta löytyvät sopivan kokoiset suorat tikut mukaansa, ja käyttää niitä taimitukina esikasvatuksessa. Olen käyttänyt taimitukina myös huonoksi menneitä pitkiä siveltimiä ja metallisia grillitikkuja.
4. Taimien merkintä
Äkkiseltään voisi kuvitella, että kaupasta ostettavat puiset taimienmerkintätikut olisivat ekologinen valinta. Parempi valinta on kuitenkin hyödyntää niitä materiaaleja, joita kotoa valmiiksi löytyy. Jos perheessänne syödään paljon jäätelöä ja mehujäitä, kannattaa jäätelötikut ottaa talteen. Puhdistetuista maitotölkeistä ja voirasioista saa leikattua kosteudenkestäviä lappuja. Muista käyttää vedenkestävää kynää merkitsemiseen.
Maitotölkistä tehdyt merkintälaput. ’Paska’ on kasvihuonekurkkulajike, erittäin hyvä sellainen!
5. Satsaa laatuun - laadukkaat ruukut ja tarvikkeet
Kun ostat tarvikkeita, osta sellasia, jotka kestävät mahdollisimman pitkään, jottei syntyisi turhaa jätettä ja luonnonvarojen tuhlausta. Esimerkiksi pienissä taimiruukuissakin on suuria eroja; jotkut halkeavat pienestäkin painelusta ja ovat lähestulkoon kertakäyttöisiä, kun taas toiset ovat huomattavasti paksumpaa muovia ja kestävät ihan kymmeniäkin vuosia. Ruukkujen tulisi kestää kovakouraisempaakin käsittelyä ja tiskiharjalla putsauksen. Pese ruukut vesisaavissa puhtaaksi ja käytä uudelleen ja uudelleen. Sama sääntö pätee suurempiinkin hankintoihin, kuten kasvihuoneeseen. Ostamalla kerralla laadukkaan kasvihuoneen, sinun ei tarvitse hankkia uutta kasvihuonetta joka myrskyn jälkeen (hieman kärjistäen). Kestävä kasvihuone on hankinta kymmeniksi vuosiksi. Laadukkaan kasvihuoneen toinen hyvä puoli on se, että siihen löytyy varaosia. Joten jos jokin osa hajoaa, koko kasvihuonetta ei sen vuoksi tarvitse uusia.
Taimiruukuissa on eroja. Hanki sellaisia, jotka kestävät useamman vuoden käytön.
6. Folioheijastimet ja päivänvalo
Taimet tarvitsevat paljon päivänvaloa, joten sijoita ne mahdollismman valoisalle paikalle ikkunan eteen. On olemassa hyvin edullinen ja helppo keino lisätä valon määrää, ihan ilman kasvivaloja (kasvivalot ovat silti tärkeitä, jollei päivänvaloa ole riittävästi). Tee valonheijastimia pahvin ja alumiinifolion avulla, ja sijoita ne ikkunan/valonlähteen eteen taimien taakse. Näin myös takimmaisena olevat taimet saavat tarvitsemaansa valoa, ja taimet kasvavat suorempaan (eivätkä kurottele ikkunaa kohti).
7. Pelasta pörriäinen
Pölyttäjät ovat avainasemassa maailman ekosysteemissä. Pölyttäjäkato vaikuttaa ruoan- ja tekstiilien tuotantoon paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Pölyttäjiksi lasketaan mehiläisten ja kimalaisten lisäksi myös esim. linnut, kovakuoriaiset, perhoset ja kärpäset. Mitä siis voimme tehdä pölytäjien vuoksi? Paljonkin! Olet varmaan varmaan törmännyt somessa tai muualla Ylen sivuilta löytyvään ”Pelasta pörriäinen” -kampanjaan, jossa jokaista kannustetaan tekemään voitavansa pölyttäjien (lähinnä hyönteisten) elämän helpottamiseksi. Voit jättää nurmikon leikkaamatta kokonaan tai osittain, istuttaa pölyttäjäystävällisiä kasveja, rakentaa hyönteishotellin tai olla käyttämättä myrkyllisiä aineita puutarhassasi.
Jätin lavatarhan käytävät kokonaan kitkemättä. Siellä on koko kesän saanut rehottaa ja on ollut ihan mielettömän hienoa huomata, kuinka paljon elämää siellä on! On pörriäisiä, perhosia, heinäsirkkoja ja kovakuoriaisia. Yhden ison kasvulaatikon annoin myös rikkakukkien vallattavaksi.
Nurmikkoa on kyllä leikattu kesällä, mutta pihassamme on alue jossa on paljon valkoapilaa ja sen pyhitimme pörriäislle. Lisäksi kylvin pariin lavaan pölyttäjäystävällisiä kukkia, kuten auringonkukkaa, hunajakukkaa ja ruiskaunokkia.
Näiden lisäksi lisäisin vielä, että voit hellästi pelastaa sisätiloihin joutuneet pölyttäjät päästämällä ne takaisin ulos tekemään tehtäväänsä. Älä turhaan tapa hyönteisiä. Jos sinulla on lapsia, opeta heidätkin arvostamaan luonnon lisäksi myös sen pienimpiä asukkeja. Meillä lapset välillä pihalla ollessaan spontaanisti kiittävät matoja hyvästä mullasta ja kimalaisia tomaateista, mikä on aika sydäntä lämmittävää.
Jos keväällä näet suuren hitaasti liikkuvan kimalaisen, se on todennäköisesti kimalaiskuningatar, joka on juuri herännyt talvihorroksesta. Sillä on tärkeä tehtävä edessään, kun on perustettava pesä ja kasvatettava kokonainen kimalaisyhdyskunta. Jos tapat kimalaiskuningattaren, jää koko yhdyskunta syntymättä. Se vastaa noin 10-20 kilon menetettyä marjasatoa. Kimalainen on suomalaisten luonnonmarjojen tärkein pölyttäjä. Jos siis huomaat tokkuraisen kimalaisen keväällä, voit auttaa sitä antamalla sille sokerivettä lusikasta, sillä mettä voi olla vaikea löytää.
Viimeinen pörriäisiin liittyvä vinkki on luomutuotteiden ostaminen. Luomupellossa ei käytetä pölyttäjille haitallisia torjunta-aineita, joten pörriäiset kiittää!
8. Säästä vettä
Veden liiallista kuluttamista on syytä välttää myös hyötyviljelyssä. Siihen on monia kienoja ja se on loppupeleissä hyvinkin helppoa. Aloita keräämällä sadevettä. Koska kesällä voi tulla pitkiäkin kuivia jaksoja, kannattaa miettiä, voisiko sadevettä säilyttää jossakin. 1000 litran kuution muotoinen hanalla varustettu säiliö on hyvä, siitä riittää vettä pidemmäksikin aikaa. Rakennusten syöksytorvien alle kannattaa laittaa vesisaavit, joista veden voi tarvittaessa siirtää uppopumpulla suurempaan säiliöön. Esim. Julianan kasvihuoneissakin on räystäät ja syöksytorvet, joiden avulla voi kerätä sadeveden parempaan talteen.
Kun peset esim. perunoita, älä tee sitä valuvan vesihanan alla, vaan laita vesi astiaan tai kattilaan ja pese perunat siinä. Multaisen pesuveden voit hyödyntää kasteluvetenä. Itse kastelen sillä aina terassin kukat, kun ovat kätevästi siinä keittiön vieressä.
Onko pihassasi palju? Vaikka paljussa kylpeminen on rentouttavaa, se voidaan mieltää veden haaskaukseksi. Jos veden valuttaa paljusta suoraan maahan, se ehkä onkin, mutta miksei paljuvettäkin voisi käyttää uudestaan? Uppopumppu on siitä kiva, että sen voi laittaa myös paljuun ja siihen voi liittä puutarhaletkun lisäksi panepesurin. Pesemme siis paljuvedellä esim. autot ja matot. Painepesuri kuluttaa aika vähän vettä, joten sitä riittää hyvin kaasvimaan ja ruukkujen kasteluun. Loput pumpataan kasvihuoneen vesisaaveihin ja säiliöön.
Paljuvesi hyödynnetään kasteluun (sekä autojen ja mattojen pesuun), samoin tynnyreihin kerääntyvä sadevesi. Vesi siirretään kuutiosäiliöön myöhempää tarvetta varten. Veden voi siirtää käsin kastelukannulla, mutta helpoiten se onnistuu kun hankkii uppopumpun/sadevesipumpun.
Vettä voi myös säästää kastelussa. Kasvimaa kannattaa kastella vasta illalla, ettei auringonpaiste haihduta vettä ennen kuin se imeytyy maahan. Myös kova tuuli haihduttaa vettä. Viherkate (esim. ruohosilppu) maan pinnalla pitää mullan paremmin kosteana. Kasvihuoneessa käytän Blumat automaattikastelijaa. Sen ei vaadi sähköä toimiakseen, vaan sen toiminta perustuu kapillaari-ilmiöön. Blumat ei siis kastele jatkuvasti, vaan huomioi jokaisen taimen tarpeen ja kastelee silloin kun sille on tarvetta. Blumatista voit lukea lisää täältä.
Blumat automaattikastelija ei vaadi sähköä ja säästää vettä!
9. Älä käytä myrkyllisiä aineita
Kuten tuossa jo aiemmin tuli mainittua, pölyttäjät ja muut tärkeät hyönteiset ja lierot kärsivät kemiallisista torjunta-aineista ja rikkakasvien poistamiseen tarkoitetuista myrkyistä. Eikä ongelma lopu siihen. Myrkkyjäämät voivat siirtyä ravintoketjuun ja niiden vaikutus maaperässä voi näkyä kymmeniä vuosia. Onneksi on olemassa vaihtoehtoja.
Rikkaruohot saat pysymään aisoissa kitkemällä ja täsmäkitkemiseen voi käyttää vaikkapa kuokkaa tai voikukkarautaa. Katettu kukkapenkki tai kasvimaa luo huonot olosuhteet rikkakasveille, eli voit istuttaa maanpeitekasveja tai hyödyntää viherkatteena ruohonleikkuusta tullutta ruohosilppua. Lähes kaikki virheät kasvinosat soveltuvat käytettäväksi viherkatteena, katso vain, ettei seassa ole juuria tai kehittyneitä siemeniä. Viherkate myös lannoittaa. Katteena puutarhassa voit myös käyttää esim. kuorikatetta. Katetusta maasta kosteuskin haihtuu hitaammin. Laatoitetuilla alueilla voit käyttää liekitystä rikkakasvien poistoon.
Viherkatteella saa rikkaruohot pysymään aisoissa, se lannoittaa, maa pysyy kosteampana ja näyttää siistiltä! Lisäksi esim. kesäkurpitsa pysyy puhtaana ruohopeitteen päällä.
Entä ne tuholaiset? Suojaa kasvit harsolla tai tuholaisverkolla, suihkuttele nokkosvedellä, suosi kiertoviljelyä, istuta houkuttelu- tai karkotekasveja, tee etana-ansoja, huuhdo kylmällä vesisuihkulla, hanki petohyönteisiä… Lista on pitkä. Minä olen näiden lisäksi käyttänyt härmän ja vihannespunkin torjuntaan Carbon Kick Boosteria, joka on turvallinen ja luomuviljelyyn hyväksytty aine.
Suosituissa lavatarhoissa, eli kasvulaatikoista koostuvista keittiöpuutarhoissa laatikot usein maalataan tai käsitellään. Hyötyviljelytarkoituksiin on olemassa ihan omat myrkyttömät ja ympäristöystävälliset maalit, muistathan käyttää niitä. Myöskään painekyllästettyä puuta ei kuulu käyttää kasvulaatikon rakentamiseen. Lämpökäsiteltyä puutavaraa voi käyttää, vaikka se onkin kestopuuta kalliimpaa. Kierrätyshengessä ei myöskään kannata tuoda vanhoja puhelinpylväitä tai ratakiskojen paksuja puuosia kasvimaalle, sillä nekin ovat kyllästettyjä.
10. Jaa ylimääräinen sato
Tuliko satoa yli omien tarpeiden, eikä säilöminen enää nappaa? Laita hyvä kiertämään ja anna ylimääräinen sato muille. Jos tuttavapiiristä ei löydy tarpeeksi ottajia, ehkä naapurustosta löytyy? Laita ylimääräiset vihannekset ja hedelmät laatikkoon, kirjoita lapulle ”saa ottaa” ja vie näkyvälle paikalle esim. tien viereen. Vaihtoehtoisesti voit liittyä Facebookissa paikalliseen roskalavaryhmään, tai ryhmään jonka kautta voit tarjota ruoka-apua vähävaraisille. Kuka tahansa olisi iloinen jos saisi rasiallisen itse kasvatettuja tomaatteja tai kassillisen oman maan tuotoksia. Yleensä myös päiväkodit ja eskarit ottavat vastaan hedelmiä ja vihanneksia, joita voivat tarjota lapsille välipalaksi ja käyttää esim. leivonnassa yhdessä lasten kanssa.
Tässä on viety kasvihuoneen ylimääräiseksi jääneitä tuotoksia tien viereen naapureiden iloksi. Kerään aina kaikki puhtaat pussit talteen (esim. leipä-, kaurahiutale-, sokeri-, pähkinä- ja paperipussit) ja käytän niitä eri asioihin. Kun huomasin, että tomaatteja sullottiin taskuihin ja kannettiin paidanhelmassa, vein kierrätypussejakin jakkaralle tien viereen. Ihana nähdä, että myös lapset nappaavat parit tomaatit suuhunsa tästä ohi pyöräillessään.
Toivottavasti sait tästä vinkkejä, joita voit hyödyntää taimien esikasvatuksessa ja omassa puutarhassasi!
- Linda
Lue lisää aiheesta
- Kasvihuoneista
- Kasvihuoneunelmia Kackurissa
- Kasvihuone saaressa
- Ruokaa omasta maasta, omin käsin
- Prinsessana ryytimaalla
Poimintoja
- Blumat kastelujärjestelmä kasvihuoneessa
- Parhaat kasvihuoneet
- Kasvihuoneen perustukset
- Kasvihuoneen rakentaminen ja asennus - 12 vinkkiä